Λαχανοντολμάδες αυγολέμονο


Γεια σας φίλοι μου!!!!
Σας έχω ξαναπεί ότι αγαπάω πολύ τα λαχανικά που βγάζει αυτός ο ευλογημένος τόπος και προσπαθώ να τα μαγειρεύω τακτικά κάθε βδομάδα.Οι λαχανοντολμάδες είναι ένα πολύ καλό φαγητό να δώσετε στα παιδάκια  σας,έχει πολλές βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία και εδώ που τα λέμε είναι ένα φαγητό που το αγαπούν πολύ,μεγάλοι και μικροί.Απλά και λίγα τα υλικά αυτής της συνταγής αλλά πιστέψτε με ότι η γεύση τους είτε ζεστοί είτε κρύοι είναι καταπληκτική.
  

Υλικά:
1 Λάχανο περίπου 1,5 κιλό (να κοιτάξετε να μην είναι πολύ σφιχτό)
2 κολοκυθάκια τριμμένα
3 καρότα τριμμένα
2 κρεμμύδια τριμμένα
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Άνηθο ψιλοκομμένο
300 γρ. κιμά
1 κούπα ρύζι Basmati ή όποιο άλλο ρύζι προτιμάτε εσείς (καλά πλυμένο)
1 κούπα ελαιόλαδο
2 αυγά
χυμό από 2 λεμόνια
Αλάτι,Πιπέρι
Καυτό νερό όσο πάρει


Εκτέλεση:
Ζεματίζουμε το λάχανο και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο.
Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά,τα τριμμένα λαχανικά,τα μυρωδικά,το ρύζι ,το μισό ελαιόλαδο,το αλάτι με το πιπέρι κατά βούληση,τα ανακατεύουμε πολύ καλά να ενωθούν μεταξύ τους.


Ξεκινάμε να τυλίγουμε τους λαχανοντολμάδες και τους τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα κάπως σφιχτά μεταξύ τους,μην ξεχάσετε να στρώσετε στο πάτο της κατσαρόλας λίγα από τα φύλλα λάχανου.Φτιάξτε την πρώτη στρώση και μετά αλατοπιπερώστε (προσοχή όχι πολύ γιατί έχουν και οι ντολμάδες μέσα) και ρίξτε το μισό από το ελαιόλαδο που έχει μείνει.Ξεκινάτε να βάζετε την δεύτερη στρώση.Περιχύνεται με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.



Βράζετε στο βραστήρα αρκετό νερό,μόλις είναι έτοιμο το ρίχνετε με προσοχή και σιγά σιγά τους λαχανοντολμάδες μέχρι να τους σκεπάσει καλά.



Αφήσετε τους λαχανοντολμάδες να τραβήξουν το νερό για 5' χωρίς να τους πειράξετε καθόλου και μετά θα τους βάλετε να βράσουν,αυτό το κόλπο το έμαθα από την νύφη μου όταν φτιάξαμε για πρώτη φορά μαζί ντολμάδες μου έδειξε πως να μην χρησιμοποιώ το πιάτο.Μόλις βράσουν χαμηλώνουμε και αφήνουμε να ψηθούν για περίπου 35' σε μέτρια φωτιά.
Δείτε πως είναι ψημένοι δεν έχουν χάσει καθόλου το σχήμα τους.



Ετοιμάζεται το αυγολέμονο ρίχνετε το λεμόνι και μετά το ζουμάκι που το έχετε βγάλει από την κατσαρόλα,έπειτα το ρίχνετε ξανά πίσω στο φαγητό,κουνήστε την κατσαρόλα κυκλικά για λίγο και το αφήνετε 1' ακόμα να ψηθεί λίγο πάνω στη φωτιά και έπειτα το κατεβάζετε.


Tips: Αν νηστεύετε μπορείτε να αφαιρέσετε τον κιμά με το αυγό.Επίσης μπορείτε να προσθέσετε θαλασσινά ψιλοκομμένα π.χ. γαρίδες,καλαμαράκια,αρωματίστε τους με λίγο δυόσμο.Μπορείτε ακόμα αν δεν σας αρέσει το αυγολέμονο,να το παραλείψετε και να τους συνοδέψετε με λίγο γιαούρτι,γιαλαντζί!



Η σάλτσα του είναι σκέτη κόλαση,σερβίρετε με φρεσκοψημένο ψωμάκι!



Εσωτερικά......


Καλή σας όρεξη φίλοι μου!!!
Καλά να περνάτε!!!
Ειρήνη













Σχόλια

  1. Ειρήνη μου καλό μήνα!!!!!!!!!!
    Τι ανανέωση είναι αυτή πολύ μου αρέσει!!!!!!!!!!!!!!
    Λατρεύω τους λαχανοντολμάδες!!!!!!!!!!!!!!!!
    Φιλάκια πολλά!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστώ πολύ!!!