Λευκό profiterole με άρωμα πορτοκαλιού



Καλησπέρα αγαπημένοι μου φίλοι!!!!!
Γλυκό Profiterole σας έχω σήμερα μόνο που θα σας το δείξω στην αγαπημένη μου εκδοχή,Θα σας αλλάξω λίγο την συνταγή και αυτό γιατί ανήκω στο πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων που δεν αγαπούν πολύ την σκούρα σοκολάτα.Το προφιτερόλ έχει λευκή σοκολάτα σως που εμένα μου αρέσει περισσότερο γιατί η σως γίνετε πολύ ελαφριά στην γεύση με την κρέμα γάλακτος ,αλλά από θερμίδες δυστυχώς είναι λίγο επιβαρυμένο και η κρέμα του είναι αρωματισμένη με πορτοκάλι.Είναι γεγονός ότι η Λευκή σοκολάτα είναι πιο παχυντική και αυτό γιατί έχει πιο πολύ βούτυρο,αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε μια σοκολατένια σως με μαύρη κουβερτούρα και να βάλετε.Νομίζω ότι ο συνδυασμός σοκολάτας με πορτοκάλι είναι απίθανος.Θα σας δείξω πως να φτιάχνετε ένα προφιτερόλ από την αρχή μέχρι το τέλος.Αν δεν έχετε χρόνο για να φτιάξετε τα σου μπορείτε να τα πάρετε έτοιμα από το Super Market,εγώ όμως επειδή έχω βοηθό την κόρη μου λέω να τα φτιάξω σπιτικά και χειροποίητα.
Ξεκινάμε !!!!

Υλικά:

Για τα choux (σου)
125ml γάλα
200ml νερό 
100 γρ. βούτυρο
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
1 κ.γ. ζάχαρη
1/2 κ.γ. αλάτι
4 αυγά ίσως πάρει και 5

Για την Patisserie πορτοκαλιού
45 γρ. cornflour (κορν-φλάουερ)
3 κρόκους
120 γρ. ζάχαρη
80 γρ. χυμό πορτοκάλι
250 γρ. φρέσκο γάλα
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
120 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγύ

Για την σως λευκής σοκολάτας
150 γρ. σοκολάτα λευκή κουβερτούρα
150 γρ. κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση:
Η ζύμη choux (σου)....

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα,το νερό,τη ζάχαρη,το αλάτι και το βούτυρο να βράσουν.


Αφού βράσουν αποσύρουμε από την φωτιά τη κατσαρόλα και ρίχνουμε με μιας το αλεύρι μέσα και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.



Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι η ζύμη να γίνει πιο σκληρή.Θα πάρει 5' με 8' αλλά είναι βασικό να το κάνετε,με αυτό το τρόπο θα φύγει αρκετή από την υγρασία που έχει μέσα  η ζύμη,θα φουσκώσουν τα choux καλύτερα και δεν θα είναι υγρά μέσα.


Μόλις είναι έτοιμη η ζύμη την βάζουμε στον κάδο του μίξερ και  την ανακατεύουμε μέχρι να κρυώσει λίγο.Προσοχή στο μίξερ όταν θα το ξεκινήσετε να μην κάψετε το πρόσωπο ή τα χέρια σας γιατί η ζύμη είναι καυτή και θα βγάλει πολλούς ατμούς.Αφού έχετε ανακατέψει λίγο την ζύμη και έχει κρυώσει ρίχνετε τα αυγά ένα-ένα.Θα περιμένετε να ενωθεί καλά με την ζύμη το κάθε αυγό και μετά θα ρίχνετε το επόμενο.



Η ζύμη θα είναι σε αυτή την μορφή αρχικά....


Ίσως χρειαστεί να πάρει παραπάνω αυγά,θα είναι έτοιμη όταν θα είναι λεία,παχιά και σαν μαστίχα όπως στην φωτογραφία.


Βάζουμε την ζύμη σε ένα κορνέ ή αν δεν έχουμε παίρνουμε δυο κουτάλια και φτιάχνουμε μικρές μπαλίτσες πάνω σε ένα ταψί με λαδόχαρτο.Να θυμάστε να αφήσετε λίγο κενό μεταξύ τους.


Για να μην σας καούν η κορφές που έχουν σχηματιστεί βουτάτε το δάκτυλό σας σε λίγο νερό και στρώνετε την κορφή προς τα κάτω.


Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 15' και μετά κατεβάζουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για άλλα 20'-25'.Να προσέξετε και να μην ανοίξετε καθόλου το φούρνο όσο ψήνονται.


Αφού ψηθούν κλείνουμε το φούρνο και μισό ανοίγουμε την πόρτα του να φύγουν όλοι οι υδρατμοί,αφήνουμε μέσα τα σου μέχρι να κρυώσουν.

Αν δεν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε όλα μπορείτε να τα κλείσετε σε μια σακούλα και να τα βάλετε στην κατάψυξη.


Κρέμα Patisserie πορτοκαλιού....

Χτυπάτε τους κρόκους με το κορν-φλάουερ και την ζάχαρη με ένα σύρμα.Βάλτε το γάλα με το χυμό πορτοκαλιού σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήστε το να βράσει.Μόλις φουσκώσει ρίξτε μέσα το μείγμα των αυγών,ανακατέψτε συνεχώς και ζωηρά μέχρι να πήξει και μετά αποσύρετε από την φωτιά.Ρίξτε το ξύσμα πορτοκαλιού και μετά σκεπάστε με μια μεβράνη,(να πατάει πάνω στην κρέμα),αφήστε να κρυώσει λίγο και βάλτε την στο ψυγείο.



Για την σως λευκής σοκολάτας....

Λιώνουμε σε μπεν-μαρί την λευκή σοκολάτα,αφού λιώσει καλά ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε να ενωθούν καλά.

Αφήνουμε στην άκρη την σως.

Βγάζουμε την κρέμα πορτοκαλιού από το ψυγείο και την ανακατεύουμε καλά με την σαντιγύ να γίνει πιο αφράτη.Κάνουμε μια τρύπα στο κάτω μέρος των choux (σου) ή τα κόβουμε στην μέση και γεμίζουμε με την κρέμα πορτοκαλιού.Τα αραδιάζουμε σε μια πιατέλα και τα περιχύνουμε με την σως σοκολάτας.

Διατηρήστε το γλυκό στο ψυγείο.


Tips:  Αν για κάποιο λόγο δεν σας πετύχουν τα choux(σου) και εξακολουθούν να είναι μέσα υγρά,μπορείτε να τα ανοίξετε με ένα μαχαίρι και να τα ψήσετε για λίγο μέχρι να φύγει η υπόλοιπη υγρασία.



Δεν ξέρω για σας αλλά εγώ μετά από όοοοοολη αυτή την διαδικασία  θα φτιάξω καφεδάκια για όλη την οικογένεια και θα απολαύσουμε το γλυκό που μόλις έφτιαξα με την κόρη μου.
Σας το προτείνω να το φτιάξετε είναι πολύ νόστιμο και ελαφρύ!!!

Σας φιλώ όλους!!!
Να περνάτε καλά!!!!
Ειρήνη

Σχόλια