Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2014

Ρεβίθια με λαχανικά γιαχνί



Καλησπέρα φίλοι μου!!!
Το ρεβίθι είναι μια από τις καλύτερες φυσικές πηγές πρωτεΐνης μεγάλης βιολογικής αξίας,ισάξιας του κρέατος,του γάλακτος και της σόγιας.Θεωρείτε μια πλήρες τροφή για τον άνθρωπο και μπορεί, να αντικαταστήσει πλήρως το κρέας.Είναι μια πλούσια πηγή σε φυτικές ίνες,υδατάνθρακες,φολικό οξύ,βιταμίνες,άλατα,ασβέστιο,σίδηρο,μαγνήσιο,χαλκό,ζίγκο και κάλι.Προστατεύει τον άνθρωπο από την στεφανιαία νόσο,την αρτηριοσκλήρωση,οστεοπόρωση,τον καρκίνο του παχέος εντέρου και άλλες παθήσεις.
Σε περίοδο νηστείας τα χρησιμοποιώ για να φτιάξω παστίτσιο ή μουσακά αντικαθιστώντας το κιμά με χοντρό αλεσμένα ρεβίθια.Μια πολύ αγαπημένη μου εκδοχή των ρεβιθιών είναι αυτή η συνταγή που θα σας δείξω,πολύ απλή γρήγορη και εύκολη.

Υλικά:
1/2 κιλό ρεβίθια (εγώ προτιμώ τα αποφλοιωμένα)
1 καρότο κομμένο σε φέτες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κολοκύθι κομμένο σε κύβους
φρέσκο μαιντανό
1 ζωμό λαχανικών
λίγο ελαιόλαδο
πιπέρι
αλάτι με προσοχή γιατί έχει ο ζωμός
το χυμό από 1 λεμόνι




Εκτέλεση:


Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα ρεβίθια να φουσκώσουν σε μπόλικο νερό με λίγη σόδα,την επόμενη μέρα ξεπλένουμε καλά τα ρεβίθια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα.



 Κόβουμε τα λαχανικά μας και τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα...



Βάζουμε τον ζωμό,το ελαιόλαδο και προσθέτουμε νερό τόσο μέχρι να σκεπαστούν αρκετά τα ρεβίθια.



Αφήνουμε να βράσουν και μετά χαμηλώνουμε την φωτιά και ψήνουμε για περίπου 40'. Όταν ψηθούν κλείνουμε την φωτιά,προσθέτουμε τον μαϊντανό και το χυμό από το λεμόνι.



Εύκολο δεν ήταν?
Με αυτό το φαγητό ξεφεύγω απίστευτα,μπορώ να φάω μια κατσαρόλα μόνη μου μαζί με ένα καρβέλι ψωμί!!!!!! 
Ελπίζω να σας άρεσε και να την δοκιμάσετε.



Να περνάτε όμορφα!!!
Πολλά φιλιά!!!!
Ειρήνη

Κυριακή, 20 Ιουλίου 2014

Κοτομπιφτέκια με αρακά!!!



Αγαπημένοι μου φίλοι!!!!
Καλοκαιράκι και πολλοί από εσάς θα βρίσκεστε σε κάποια παραλία να κάνετε τα μπανάκια σας.Σας έχω φαγάκι τέλειο,κοτομπιφτέκια με λαχανικά,αλλά λαχανικά και μέσα στα μπιφτέκια.Με ξέρετε,έχω αδυναμία στα λαχανικά οπότε όσοι πιστοί προσέλθετε!!!

Υλικά για τα κοτομπιφτέκια:
600 γρ. κιμά από κοτόπουλο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά
1 κολοκυθάκι
λίγο παξιμάδι
1 κ.σ. μουστάρδα
φύλλα βασιλικού ή μαϊντανό
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι,πιπέρι

Υλικά για τον αρακά:
300 γρ. αρακά
1 μεγάλη πατάτα
2 καρότα
1 μικρό κρεμμύδι
1 κούπα σάλτσα ντομάτας
1/2 κ.γ. πελτέ
1 κούπα νερό
λίγο άνηθο
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι,πιπέρι

για γαρνιτούρα:
1 κ.σ.γιαούρτι
ψιλοκομμένο μαϊντανό



Μέσα σε ένα μίξερ βάζουμε τα λαχανικά με το παξιμάδι από τα υλικά για το μπιφτέκι...



και τα αλέθουμε.



Αλλάζουμε το εξάρτημα που αλέθει και βάζουμε το εξάρτημα που ανακατεύει,προσθέτουμε το κιμά μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.Αν δεν έχετε το τελευταίο εξάρτημα όπως εγώ μπορείτε να ανακατέψτε με το χέρι.



 Ο κιμάς είναι έτοιμος,τον αφήνετε στο ψυγείο για 30'.



Ψήνουμε τα μπιφτέκια σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά για 8' περίπου από κάθε μεριά ή αν θέλουμε τα ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 30'



Στο μεταξύ έχουμε βάλει όλα τα υλικά του αρακά σε μια κατσαρόλα να ψηθούν σε μέτρια προς σιγανή φωτιά για 35'.Σερβίρουμε τον αρακά με τα μπιφτέκια προσθέτοντας μια κουταλιά γιαούρτι και πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο.
  


Tips: Μπορείτε να φτιάξετε με τα μπιφτέκια hamburger για τα παιδάκια σας ή να τα χρησιμοποιήσετε με πίτα για σουβλάκι,με λίγο γιαούρτι και πατατούλες φρεσκοτηγανισμένες,πιο παιδί θα αντισταθεί!!




Καλή σας όρεξη φίλοι μου!!!
Να περνάτε τέλεια!!!
Ειρήνη


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...