Κυριακή, 27 Απριλίου 2014

Σπιτικές πίτες για τυλιχτές νοστιμιές!!!!




Αγαπημένοι μου φίλοι!!!!
Τίποτα δεν είναι πιο νόστιμο όσο το σπιτικό φαΐ φτιαγμένο από τα χεράκια σας,εκτός από τα υλικά βάζει ο κάθε ένας από εμάς την τέχνη,το μεράκι και την αγάπη του για να γίνει το φαγητό νόστιμο και να το προσφέρει στα αγαπημένα του πρόσωπα. Θα σας δείξω την πιο απλή μέθοδο για να κάνετε πίτες τύπου αραβικές ή πίτες για σουβλάκι.Τα υλικά είναι απλά και υπάρχουν στο σπίτι μας,αφιερώστε λίγο χρόνο και διασκεδάστε με την οικογένεια σας ή τους αγαπημένους σας και φτιάξτε όλοι μαζί τις πίτες,είμαι σίγουρη ότι τα παιδιά θα το λατρέψουν.
Η αγαπημένη μου εκδοχή είναι πίτα με πατάτες τηγανιτές,σως από γιαούρτι λίγη κέτσαπ μαρουλάκι και λίγες φέτες από αγγουράκι πασπαλισμένο με λίγη πάπρικα,είναι τέλειο!!!! 


Υλικά:
για 20 λεπτές πίτες (αραβικές)
ή 10 πίτες για σουβλάκια

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
2 κ.γ ζάχαρη
2 κ. γ. αλάτι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 ποτήρια περίπου νερό χλιαρό η 1/2 λίτρο 



Εκτέλεση:

Κοσκινίζουμε το αλεύρι στο μπολ του μίξερ και προσθέτουμε την μαγιά,την ζάχαρη και το αλάτι.



Μέσα στο χλιαρό νερό προσθέτουμε το ελαιόλαδο,ξεκινάμε να ανακατεύουμε το αλεύρι στο μίξερ και ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό με το ελαιόλαδο,χρειάζεται εδώ λίγη προσοχή γιατί εξαρτάτε από το αλεύρι αν θα χρειαστείτε παραπάνω ή λιγότερο νερό.



Ζυμώνεται για λίγα λεπτά σε μέτρια ταχύτητα...



Όταν θα μαζευτεί η ζύμη γύρω από τον γάντζο είναι έτοιμη.



Αφήνουμε σκεπασμένη την ζύμη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 1 ώρα.



Εδώ θα ήθελα να πω ότι εννοείτε ότι η ίδια διαδικασία γίνεται και με τα χέρια,πλάθεται απλά λίγο παραπάνω την ζύμη.



Ξεφουσκώνουμε την ζύμη και την κόβουμε σε 18 ή 9 κομμάτια.Εδώ να διευκρινίσω γιατί λέμε 18 ή 9 κομμάτια.Στην πρώτη περίπτωση τα 19 κομμάτια είναι γιατί θέλουμε την ζύμη να την ανοίξουμε σε λεπτό φύλλο δεν θέλουμε να φουσκώσει πολύ θα γίνει όπως ακριβώς οι αραβικές πίτες.Ενώ στην δεύτερη περίπτωση φτιάχνουμε το φύλλο πιο χοντρό για να γίνει πιο ψωμωμένο  και το αφήνουμε να φουσκώσει ελαφρά πριν το ψήσουμε.


Φτιάχνουμε στρογγυλά φύλλα με διάμετρο περίπου 20 εκατοστά.



Για να κάνουμε τις ρίγες που έχουν οι έτοιμες πίτες τις βάζουμε πάνω σε σχάρα και τις πατάμε ελαφρά,εναλλακτικά τρυπάμε με ένα πιρούνι πολλές φορές την πίτα.



Τοποθετούμε αμέσως την πίτα σε αντικολλητικό τηγάνι με την μεριά που χαράξαμε προς τα κάτω και ψήνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 3' με 4' λεπτά από κάθε μεριά.



Ο σύζυγος ανέλαβε να ψήσει το κρέας,εδώ είναι το βασικό φαγητό μας πριν προσθέσουμε τα υπόλοιπα υλικά και ξεκινήσουμε να τυλίγουμε.



Συγχωρέστε μου την θολή φωτογραφία αλλά δεν μπορείτε να φανταστείτε τι γινόταν στην κουζίνα,περάσαμε καλά πάντως,γελάσαμε πάρα πολύ,άλλωστε αυτό έχει σημασία....να περνάς καλά με τα αγαπημένα σου πρόσωπα.



Καλή σας όρεξη φίλοι μου!!!
Να περνάτε καλά!!!
Πολλά φιλιά!!!
Ειρήνη

Πέμπτη, 17 Απριλίου 2014

Πασχαλινά αυγά με χρώματα ζαχαροπλαστικής!!!



Αγαπημένοι μου Φίλοι!!
Χρώμα,χρώμα και πάλι πολύυυ χρώμα!!!!
Τα αυγά μας από λευκά έγιναν πολύχρωμα σαν το ουράνιο τόξο.Η παράδοση μας λέει για κόκκινα αυγά αλλά εμείς θέλαμε να βάλουμε λίγο χρώμα παραπάνω για να δώσουμε έναν τόνο χαράς και αισιοδοξίας.Σαν μικρά παιδιά καθίσαμε γύρω από τραπέζι και αρχίσαμε να μοιράζουμε τα χρώματα για να ξεκινήσουμε το βάψιμο. Φέτος βάψαμε τα αυγά μας με χρώματα ζαχαροπλαστικής,φοβόμουν η αλήθεια λίγο μήπως και δεν μας έβγαιναν έντονα τα χρώματα αλλά τελικά έγιναν τέλεια!
Δοκίμασα να τα βάψω με πάστα και με υγρό χρώμα,μπορώ να πω ότι και με τις δύο εκδοχές ήταν μια χαρά.Το χρώμα είναι αρκετά καλό και ζωντανό,όταν βάλαμε τις χαλκομανίες η βαφή δεν πέρασε στα χέρια μας όπως έκανε με την απλή βαφή αυγών από το  Super Market και όταν πλύναμε τα χέρια μας η βαφή έφυγε τελείως.Η ποσότητες χρώματος που χρησιμοποιήσαμε ήταν πραγματικά ελάχιστες τόσο ώστε θα μπορούσαμε να βάψουμε άλλα τόσα!


Αυτά είναι τα υλικά που θα χρειαστούμε,λευκά αυγά,χρώμα ζαχαροπλαστικής,ξύδι λευκό κατά προτίμηση και νεράκι του Θεού!



 Βασική προϋπόθεση για να βάψουμε πολύχρωμα τα αυγά μας θα πρέπει να είναι λευκά,τα καφέ δεν θα μας δώσουν απόλυτα το χρώμα που θέλουμε.Η διαδικασία είναι πολύ απλή,παίρνουμε πλαστικά ποτήρια μιας χρήσεως και τα γεμίζουμε με μισό κρύο και μισό καυτό νερό,προσθέτουμε δυο κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι....





 με μια οδοντογλυφίδα παίρνουμε μια μικρή ποσότητα από το χρώμα της πάστας,το διαλύουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι και βουτάμε το αυγό μας μέσα.Η ώρα που θα μείνει μέσα στο χρώμα το αυγό εξαρτάτε από το πόσο έντονο το θέλουμε.Για το υγρό χρώμα εμείς χρησιμοποιήσαμε το κίτρινο και βάλαμε τα τρία τέταρτα του φιαλιδίου.




Η ώρα του παιχνιδιού !!
Μην ξεχάσετε να έχετε ένα κουτάλι για κάθε χρώμα έτσι ώστε να μην ανακατευτούν τα χρώματα μεταξύ τους.,επίσης βγάζετε το αυγό από τη βαφή και το στεγνώνετε αμέσως με χαρτί.



Γυαλίσαμε τα αυγά μας με λίγο λάδι και έτοιμα στο καλάθι μέσα!!!


Καλή Ανάσταση να έχετε φίλοι μου !!!
Να περάσετε όμορφα με τις οικογένειες σας!!
Πολλά φιλιά!!!
Ειρήνη

Τετάρτη, 16 Απριλίου 2014

Τσουρέκι τούρτα με γέμιση πραλίνα !!




Αγαπημένοι μου φίλοι!
Μεγάλη Τετάρτη σήμερα και οι ετοιμασίες για το Πάσχα είναι στο αποκορύφωμα.Όπως όλοι έτσι και εμείς χθες φτιάξαμε τα τσουρέκια μας και ως ''συνήθως'' η Μαρία μου ήθελε να φτιάξουμε κάτι διαφορετικό από μια συνηθισμένη πλεξούδα.Το συγκεκριμένο σχέδιο τούρτας που θα φτιάξουμε το αλιεύσαμε από το Pinterest όπου εκεί το είχαν φτιάξει με ζύμη από Brioche,σκέφτηκα ότι θα μπορούσε να γίνει και με την ζύμη του τσουρεκιού.Η αλήθεια είναι ότι θέλει λίγο παραπάνω χρόνο και κόπο αλλά το αποτέλεσμα θα σας ικανοποιήσει.Ξεκινάμε?



Υλικά:
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι
300 γρ. χλιαρό νερό
60 γρ. φρέσκια μαγιά
300 γρ. ζάχαρη
250 γρ. βούτυρο λιωμένο (για άρωμα έβαλα 150 γρ. βούτυρο Κέρκυρας που είναι 50% αιγοπρόβειο και 50% αγελάδας και 100 γρ. μαργαρίνη).
4 αυγά
1 κ.γ. εσάνς βανίλιας ή 2 κουτάκια βανίλιας
1 κ.γ μαχλέπι σε σκόνη
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
πραλίνα σοκολάτας
 1 κρόκος για άλειμμα



Εκτέλεση:

Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι....




Κάνουμε στην μέση μια λακκούβα και ρίχνουμε όλο το νερό,ρίχνουμε την μαγιά και μια κουταλιά από την ζάχαρη.Διαλύουμε με προσοχή την μαγιά μέσα στο νερό,πάρτε λίγο από το αλεύρι και δημιουργήστε έναν χυλό.Σκεπάστε το με ζελατίνα και βάλτε το σε ζεστό μέρος για 35' μέχρι να φουσκώσει καλά.




Στο μεταξύ λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά,προσέχουμε να μην φτάσει στο βαθμό βρασμού θέλουμε μόνο να λιώσει όλο καλά.Αφού το λιώσουμε το βάζουμε στον κάδο του μίξερ μαζί με την ζάχαρη και το ανακατεύουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα και να πήξει ελαφρά.



Συνεχίζουμε το χτύπημα και προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα,το μαχλέπι και το ξύσμα πορτοκαλιού.



Η τελική μορφή θα είναι αυτή...



Όταν το προζύμι είναι έτοιμο ρίχνουμε το μείγμα του βουτύρου μέσα στο μπολ με την μαγιά.




Με απαλές κινήσεις ζυμώνουμε με το χέρι το μείγμα από έξω προς τα μέσα,στην αρχή θα κολλάει πάρα πολύ στα χέρια.



Θα δείτε ότι όσο περνάει η ώρα η ζύμη ξεκολλάει ως δια μαγείας από τα τοιχώματα και από τα χέρια,το ζυμώνετε για 10' πάντα με απαλές κινήσεις.



Έτοιμη!! Αφήνουμε σε ζεστό μέρος καλά σκεπασμένη να φουσκώσει για 2 ώρες.



Δείτε πόσο πολύ θα φουσκώσει μετά από λίγες ώρες....



Πλάθουμε την ζύμη για λίγο να ξεφουσκώσει και την κόβουμε στην μέση. Παίρνουμε το μισό κομμάτι και το κόβουμε σε τρία ίσα κομμάτια.



Σε ένα ταψί με διάμετρο 25 εκατοστών κόβουμε και βάζουμε ένα χαρτί αντικολλητικό.



Ανοίγουμε σε φύλλο στρόγγυλο όσο μπορούμε στο μέγεθος του ταψιού μας εγώ δεν το έχω καταφέρει ακόμα,τετράγωνο το κάνω στρόγγυλο ποτέ χαχαχαχαχα




Με μία σπάτουλα στρώνουμε σε λεπτή στρώση την πραλίνα σοκολάτας να πάει παντού.



Ανοίγουμε δεύτερο φύλλο και το βάζουμε από πάνω,ξανά στρώνουμε πραλίνα.



Τέλος ανοίγουμε και το τρίτο φύλλο και το στρώνουμε πάνω από τα άλλα δυο.

Υπολογίζουμε το κέντρο της τούρτας και τοποθετούμε ένα μικρό ποτήρι,ξεκινάμε να κόβουμε την τούρτα όπως σας δείχνω στις παρακάτω φωτογραφίες.







Πιάνουμε δυο κομμάτια με τα χέρια μας,τα σηκώνουμε ψηλά και τα γυρίζουμε δυο φορές προς τα έξω από κάθε μεριά και τα ξανά τοποθετούμε στην θέση τους.Αυτό το κάνουμε με όλα τα κομμάτια γύρω γύρω. 



Η μορφή που θα πάρει είναι αυτή...



Αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα τουλάχιστον,αλείφουμε με το χτυπημένο κρόκο την επιφάνεια της τούρτας με απαλές κινήσεις και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 45' ή ανάλογα με το φούρνο μέχρι να ροδίσει.



Με το άλλο μισό της ζύμης φτιάξαμε ένα τσουρέκι πλεξούδα,εσείς μπορείτε να φτιάξετε μικρά τσουρεκάκια ή ότι άλλο σχήμα θέλετε.



Η τούρτα αυτή είναι αφιερωμένη στην Μαρία μου που την Κυριακή του Πάσχα έχει τα γενέθλια της και κλείνει τα 19 της χρόνια.
Επίσης γενέθλια δυο μέρες πριν την Μεγάλη Παρασκευή έχει και η ανιψιά μου Ελίζα που κλείνει τα 5 της χρόνια.
Χρόνια πολλά αγάπες μου,να είστε γερές,χαρούμενες και να μην σταματάτε να ονειρεύεστε !!!!


Να περνάτε καλά φίλοι μου !!
Καλή επιτυχία σε όσους το δοκιμάσουν!!!
Πολλά φιλιά!!!!
Ειρήνη












Τρίτη, 1 Απριλίου 2014

Λαχανοντολμάδες αυγολέμονο


Γεια σας φίλοι μου!!!!
Σας έχω ξαναπεί ότι αγαπάω πολύ τα λαχανικά που βγάζει αυτός ο ευλογημένος τόπος και προσπαθώ να τα μαγειρεύω τακτικά κάθε βδομάδα.Οι λαχανοντολμάδες είναι ένα πολύ καλό φαγητό να δώσετε στα παιδάκια  σας,έχει πολλές βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία και εδώ που τα λέμε είναι ένα φαγητό που το αγαπούν πολύ,μεγάλοι και μικροί.Απλά και λίγα τα υλικά αυτής της συνταγής αλλά πιστέψτε με ότι η γεύση τους είτε ζεστοί είτε κρύοι είναι καταπληκτική.
  

Υλικά:
1 Λάχανο περίπου 1,5 κιλό (να κοιτάξετε να μην είναι πολύ σφιχτό)
2 κολοκυθάκια τριμμένα
3 καρότα τριμμένα
2 κρεμμύδια τριμμένα
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Άνηθο ψιλοκομμένο
300 γρ. κιμά
1 κούπα ρύζι Basmati ή όποιο άλλο ρύζι προτιμάτε εσείς (καλά πλυμένο)
1 κούπα ελαιόλαδο
2 αυγά
χυμό από 2 λεμόνια
Αλάτι,Πιπέρι
Καυτό νερό όσο πάρει


Εκτέλεση:
Ζεματίζουμε το λάχανο και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο.
Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά,τα τριμμένα λαχανικά,τα μυρωδικά,το ρύζι ,το μισό ελαιόλαδο,το αλάτι με το πιπέρι κατά βούληση,τα ανακατεύουμε πολύ καλά να ενωθούν μεταξύ τους.


Ξεκινάμε να τυλίγουμε τους λαχανοντολμάδες και τους τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα κάπως σφιχτά μεταξύ τους,μην ξεχάσετε να στρώσετε στο πάτο της κατσαρόλας λίγα από τα φύλλα λάχανου.Φτιάξτε την πρώτη στρώση και μετά αλατοπιπερώστε (προσοχή όχι πολύ γιατί έχουν και οι ντολμάδες μέσα) και ρίξτε το μισό από το ελαιόλαδο που έχει μείνει.Ξεκινάτε να βάζετε την δεύτερη στρώση.Περιχύνεται με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.



Βράζετε στο βραστήρα αρκετό νερό,μόλις είναι έτοιμο το ρίχνετε με προσοχή και σιγά σιγά τους λαχανοντολμάδες μέχρι να τους σκεπάσει καλά.



Αφήσετε τους λαχανοντολμάδες να τραβήξουν το νερό για 5' χωρίς να τους πειράξετε καθόλου και μετά θα τους βάλετε να βράσουν,αυτό το κόλπο το έμαθα από την νύφη μου όταν φτιάξαμε για πρώτη φορά μαζί ντολμάδες μου έδειξε πως να μην χρησιμοποιώ το πιάτο.Μόλις βράσουν χαμηλώνουμε και αφήνουμε να ψηθούν για περίπου 35' σε μέτρια φωτιά.
Δείτε πως είναι ψημένοι δεν έχουν χάσει καθόλου το σχήμα τους.



Ετοιμάζεται το αυγολέμονο ρίχνετε το λεμόνι και μετά το ζουμάκι που το έχετε βγάλει από την κατσαρόλα,έπειτα το ρίχνετε ξανά πίσω στο φαγητό,κουνήστε την κατσαρόλα κυκλικά για λίγο και το αφήνετε 1' ακόμα να ψηθεί λίγο πάνω στη φωτιά και έπειτα το κατεβάζετε.


Tips: Αν νηστεύετε μπορείτε να αφαιρέσετε τον κιμά με το αυγό.Επίσης μπορείτε να προσθέσετε θαλασσινά ψιλοκομμένα π.χ. γαρίδες,καλαμαράκια,αρωματίστε τους με λίγο δυόσμο.Μπορείτε ακόμα αν δεν σας αρέσει το αυγολέμονο,να το παραλείψετε και να τους συνοδέψετε με λίγο γιαούρτι,γιαλαντζί!



Η σάλτσα του είναι σκέτη κόλαση,σερβίρετε με φρεσκοψημένο ψωμάκι!



Εσωτερικά......


Καλή σας όρεξη φίλοι μου!!!
Καλά να περνάτε!!!
Ειρήνη













LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...