Πως κονσερβοποιούμε αμπελόφυλλα και ντοματίνια !

Καλησπέρα αγαπημένοι φίλοι μου!!!
Ήρθε δέμα από το χωριό μου και όπως πάντα τα πράγματα είναι πάρα πολλά για να μπορέσω να τα κρατήσω φρέσκα μέχρι να καταναλωθούν.Θα σας δείξω πως να κονσερβοποιήσετε αμπελόφυλλα και ντοματίνια για να τα έχετε όποτε θέλετε ολόφρεσκα στο πιάτο σας.Ο τρόπος που θα σας δείξω είναι πάρα πολύ εύκολος,καταρχήν θα πρέπει να πλυθούν όλα τα λαχανικά πολύ καλά.

Αποστείρωση:
Πλένουμε με ζεστό σαπουνόνερο όλα τα βάζα μαζί με τα καπάκια τους.Τα στραγγίζουμε ελαφρά,δεν τα σκουπίζουμε,τοποθετούμε τα βάζα μέσα στο ταψί με το στόμιο προς τα πάνω,τα καπάκια τα τοποθετούμε με την εσωτερική τους μεριά να κοιτάζουν προς τα πάνω.έχουμε ανάψει τον φούρνο στις αντιστάσεις πάνω-κάτω στους 100 βαθμούς Κελσίου και βάζουμε το ταψί,αφήνουμε για 40 λεπτά να αποστειρωθούν.Όταν θα περάσει ο χρόνος βγάζουμε το ταψί από το φούρνο η υγρασία έχει φύγει τελείως και καίνε πάρα πολύ.Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο,προσέξτε να μην πιάσετε τα βάζα και τα καπάκια από την εσωτερική τους πλευρά.Χρησιμοποίησα βάζα των 750 ml.

Υλικά για την κονσερβοποίηση της ντομάτας:
Ντοματίνια ολόκληρα
φύλλα βασιλικού ή άλλου μυρωδικού της αρεσκείας σας
1/2 κ.γ αλάτι για κάθε βάζο 
νερό ζεστό

Υλικά για την κονσερβοποίηση των αμπελόφυλλων:
Αμπελόφυλλα
1/2 κ.σ. αλάτι
2 κ.σ. λεμόνι
νερό ζεστό

Αμπελόφυλλα:



Βάζουμε 10 αμπελόφυλλα το ένα πάνω στο άλλο...



Τα τυλίγουμε σε πουράκια...



Και τα τοποθετούμε όρθια το ένα δίπλα στο άλλο μέσα στο βάζο.



Βάζουμε από 1/2 κ.σ. αλάτι και 2 κ.σ. λεμόνι σε κάθε βάζο και γεμίζουμε με νερό αφήνουμε πάνω περίπου 1/2 εκ. κενό. Κλείνουμε με το καπάκι σφιχτά.


1ος Τρόπος κονσερβοποίησης  Τοποθετούμε τα βάζα μέσα στην κατσαρόλα αφού έχουμε βάλει καλαμάκια για σουβλάκι στο πάτο της κατσαρόλας για να πατήσουν πάνω τα βάζα.


Γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό.




Ντοματίνια:

Γεμίζουμε τα βάζα με ντοματίνια και βάζουμε ενδιάμεσα βασιλικό.



Ρίχνουμε 1/2 κ.γ. αλάτι.



Γεμίζουμε με νερό αφήνοντας 1/2 εκ. κενό και κλείνουμε σφιχτά με το καπάκι.

Τοποθετούμε τα βάζα μέσα στην κατσαρόλα όπως και με τα αμπελόφυλλα.

 Βράζουμε τα βάζα χωρίς το καπάκι  της κατσαρόλας για 40'  σε μέτρια φωτιά.Όταν περάσει ο χρόνος βγάζουμε με μεγάλη προσοχή να μην καούμε τα βάζα και τα τοποθετούμε ανάποδα πάνω σε μια πετσέτα ,τα αφήνουμε χωρίς να τα πειράξουμε να κρυώσουν τελείως.Για να καταλάβετε ότι έχει γίνει σωστά η κονσερβοποίηση θα πρέπει αφού έχουν κρυώσει τα βάζα το καπάκι να έχει μια μικρή καμπύλη προς τα μέσα.Πατήστε με το δάχτυλο σας το καπάκι στο κέντρο του θα πρέπει να μην μπαίνει προς τα μέσα.Αν κάποιο δεν σας πέτυχε το τοποθετείται στο ψυγείο και το καταναλώνετε άμεσα.
2ος Τρόπος κονσερβοποίησης Τοποθετούμε τα βάζα όρθια μέσα σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 100 βαθμούς Κελσίου και τα ζεσταίνουμε για 1 ώρα. Μόλις περάσει η ώρα τα βγάζουμε προσεχτικά και τα τοποθετούμε ανάποδα πάνω σε μια καθαρή πετσέτα. Τα αφήνουμε εκεί μέχρι να κρυώσουν τελείως. Για να καταλάβετε ότι έχει γίνει σωστά η κονσερβοποίηση θα πρέπει αφού έχουν κρυώσει τα βάζα το καπάκι να έχει μια μικρή καμπύλη προς τα μέσα.Πατήστε με το δάχτυλο σας το καπάκι στο κέντρο του θα πρέπει να μην μπαίνει προς τα μέσα.Αν κάποιο δεν σας πέτυχε το τοποθετείται στο ψυγείο και το καταναλώνετε άμεσα.
Τα αμπελόφυλλα διατηρούνται για 2 χρόνια και τα ντοματίνια για 1 1/2 χρόνο.

Να περνάτε καλά φίλοι μου!!
Πολλά φιλιά!!!
Ειρήνη















Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστώ πολύ!!!