Τσουρέκι τούρτα με γέμιση πραλίνα !!




Αγαπημένοι μου φίλοι!
Μεγάλη Τετάρτη σήμερα και οι ετοιμασίες για το Πάσχα είναι στο αποκορύφωμα.Όπως όλοι έτσι και εμείς χθες φτιάξαμε τα τσουρέκια μας και ως ''συνήθως'' η Μαρία μου ήθελε να φτιάξουμε κάτι διαφορετικό από μια συνηθισμένη πλεξούδα.Το συγκεκριμένο σχέδιο τούρτας που θα φτιάξουμε το αλιεύσαμε από το Pinterest όπου εκεί το είχαν φτιάξει με ζύμη από Brioche,σκέφτηκα ότι θα μπορούσε να γίνει και με την ζύμη του τσουρεκιού.Η αλήθεια είναι ότι θέλει λίγο παραπάνω χρόνο και κόπο αλλά το αποτέλεσμα θα σας ικανοποιήσει.Ξεκινάμε?



Υλικά:
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι
300 γρ. χλιαρό νερό
60 γρ. φρέσκια μαγιά
300 γρ. ζάχαρη
250 γρ. βούτυρο λιωμένο (για άρωμα έβαλα 150 γρ. βούτυρο Κέρκυρας που είναι 50% αιγοπρόβειο και 50% αγελάδας και 100 γρ. μαργαρίνη).
4 αυγά
1 κ.γ. εσάνς βανίλιας ή 2 κουτάκια βανίλιας
1 κ.γ μαχλέπι σε σκόνη
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
πραλίνα σοκολάτας
 1 κρόκος για άλειμμα



Εκτέλεση:

Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι....




Κάνουμε στην μέση μια λακκούβα και ρίχνουμε όλο το νερό,ρίχνουμε την μαγιά και μια κουταλιά από την ζάχαρη.Διαλύουμε με προσοχή την μαγιά μέσα στο νερό,πάρτε λίγο από το αλεύρι και δημιουργήστε έναν χυλό.Σκεπάστε το με ζελατίνα και βάλτε το σε ζεστό μέρος για 35' μέχρι να φουσκώσει καλά.




Στο μεταξύ λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά,προσέχουμε να μην φτάσει στο βαθμό βρασμού θέλουμε μόνο να λιώσει όλο καλά.Αφού το λιώσουμε το βάζουμε στον κάδο του μίξερ μαζί με την ζάχαρη και το ανακατεύουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα και να πήξει ελαφρά.



Συνεχίζουμε το χτύπημα και προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα,το μαχλέπι και το ξύσμα πορτοκαλιού.



Η τελική μορφή θα είναι αυτή...



Όταν το προζύμι είναι έτοιμο ρίχνουμε το μείγμα του βουτύρου μέσα στο μπολ με την μαγιά.




Με απαλές κινήσεις ζυμώνουμε με το χέρι το μείγμα από έξω προς τα μέσα,στην αρχή θα κολλάει πάρα πολύ στα χέρια.



Θα δείτε ότι όσο περνάει η ώρα η ζύμη ξεκολλάει ως δια μαγείας από τα τοιχώματα και από τα χέρια,το ζυμώνετε για 10' πάντα με απαλές κινήσεις.



Έτοιμη!! Αφήνουμε σε ζεστό μέρος καλά σκεπασμένη να φουσκώσει για 2 ώρες.



Δείτε πόσο πολύ θα φουσκώσει μετά από λίγες ώρες....



Πλάθουμε την ζύμη για λίγο να ξεφουσκώσει και την κόβουμε στην μέση. Παίρνουμε το μισό κομμάτι και το κόβουμε σε τρία ίσα κομμάτια.



Σε ένα ταψί με διάμετρο 25 εκατοστών κόβουμε και βάζουμε ένα χαρτί αντικολλητικό.



Ανοίγουμε σε φύλλο στρόγγυλο όσο μπορούμε στο μέγεθος του ταψιού μας εγώ δεν το έχω καταφέρει ακόμα,τετράγωνο το κάνω στρόγγυλο ποτέ χαχαχαχαχα




Με μία σπάτουλα στρώνουμε σε λεπτή στρώση την πραλίνα σοκολάτας να πάει παντού.



Ανοίγουμε δεύτερο φύλλο και το βάζουμε από πάνω,ξανά στρώνουμε πραλίνα.



Τέλος ανοίγουμε και το τρίτο φύλλο και το στρώνουμε πάνω από τα άλλα δυο.

Υπολογίζουμε το κέντρο της τούρτας και τοποθετούμε ένα μικρό ποτήρι,ξεκινάμε να κόβουμε την τούρτα όπως σας δείχνω στις παρακάτω φωτογραφίες.







Πιάνουμε δυο κομμάτια με τα χέρια μας,τα σηκώνουμε ψηλά και τα γυρίζουμε δυο φορές προς τα έξω από κάθε μεριά και τα ξανά τοποθετούμε στην θέση τους.Αυτό το κάνουμε με όλα τα κομμάτια γύρω γύρω. 



Η μορφή που θα πάρει είναι αυτή...



Αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα τουλάχιστον,αλείφουμε με το χτυπημένο κρόκο την επιφάνεια της τούρτας με απαλές κινήσεις και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 45' ή ανάλογα με το φούρνο μέχρι να ροδίσει.



Με το άλλο μισό της ζύμης φτιάξαμε ένα τσουρέκι πλεξούδα,εσείς μπορείτε να φτιάξετε μικρά τσουρεκάκια ή ότι άλλο σχήμα θέλετε.



Η τούρτα αυτή είναι αφιερωμένη στην Μαρία μου που την Κυριακή του Πάσχα έχει τα γενέθλια της και κλείνει τα 19 της χρόνια.
Επίσης γενέθλια δυο μέρες πριν την Μεγάλη Παρασκευή έχει και η ανιψιά μου Ελίζα που κλείνει τα 5 της χρόνια.
Χρόνια πολλά αγάπες μου,να είστε γερές,χαρούμενες και να μην σταματάτε να ονειρεύεστε !!!!


Να περνάτε καλά φίλοι μου !!
Καλή επιτυχία σε όσους το δοκιμάσουν!!!
Πολλά φιλιά!!!!
Ειρήνη












Σχόλια

  1. Πολύ εντυπωσιακό και εύγευστο φαντάζομαι τσουρέκι και του χρόνου!!!!
    Να τα εκατοστήσουν τα κορίτσια σας,γερά και δυνατά μέχρι τα βαθιά γεράματα!!!!!
    Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα!!!!!!!!
    Φιλάκια πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ' ευχαριστώ πολύ Ρενάκι μου!!!
    Καλή Ανάσταση σε 'σένα και την οικογένεια σου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπέροχη τούρτα τσουρεκιού Ειρήνη ...έγινε τέλεια!!! Χρόνια πολλά για τα κορίτσια, να είναι πάντα γερές και τυχερές κι εσείς να τις καμαρώνετε!!!
    Καλή Ανάσταση σου εύχομαι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή Ανάσταση και σε 'σένα Tante Kiki, σ΄ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστώ πολύ!!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις