Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2011

Spaghetti με κιμά και κίτρινη κολοκύθα!

Η κίτρινη κολοκύθα είναι τώρα στην εποχή της,υπάρχουν πολλές συνταγές όπου μπορείτε να φτιάξετε εξαιρετικά φαγητά αλλά και γλυκά.Εδώ θα βρείτε μια παλιά μου συνταγή από κολοκύθα και μερικές ακόμα πληροφορίες σχετικές με αυτήν.Είχα ζητήσει από την μαμά μου να μου στείλει από την Κρήτη κολοκύθα και φυσικά δεν μου χάλασε το χατίρι,μου βρήκε την πιο μεγάλη από τον κήπο του πατρικού μου και την επομένη έφθασε στην Αθήνα μαζί με άλλα καλούδια!! Η γεύση της κολοκύθας είναι γλυκιά με μια πολύ ιδιαίτερη μυρωδιά,όταν θα την πρώτο κόψεις σου γεμίζει τα ρουθούνια από το γλυκό της άρωμα.Στο σπίτι όταν θα φτιάξω spaghetti με κιμά μου αρέσει να βάζω μέσα στον κιμά λαχανικά,αυτή τη φορά προτίμησα να βάλω κολοκύθα αφού είχα μπόλικη και πιστέψτε με δένει απίστευτα με τον κιμά!!



Υλικά για την συνταγή:
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο ή μισό μοσχαρίσιο και μισό χοιρινό άπαχο
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1/4 κούπα ελαιόλαδο 
μισό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
600 γρ. κολοκύθα τριμμένη
1/4 κ.γ. κανέλα
1/8 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1/8 κ.γ.  γαρύφαλλο
2 κ.σ. κέτσαπ
αλάτι πιπέρι
500γρ. μακαρόνια spaghetti Νο 12
τυρί μυζήθρα για το πασπάλισμα


Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το κρεμμύδι και το μαραίνουμε,ρίχνουμε τον κιμά και τον αφήνουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα.Προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός βέβαια τα μακαρόνια και τη μυζήθρα.

Προσθέτουμε λίγο νερό ή κρασί αν μας αρέσει,προσοχή όμως μην βάλετε πολύ γιατί θα κατεβάσει και το κολοκύθι.Αφήνουμε να ψηθεί για 30' σε χαμηλή φωτιά.
Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες και σερβίρουμε με τριμμένη μυζήθρα ή όπως έκανα εγώ με ένα μικρό κομμάτι!



Εύχομαι να σας άρεσε το φαγάκι μου!!
Είναι ένα πολύ γρήγορο και εύκολο φαγητό αλλά με πολύ γεύση και άρωμα!!
Να είστε όλοι καλά φίλοι μου,πολλά φιλιά σε όλους σας!!!
Ειρήνη

Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 2011

Κολοκυθοανθοί γεμιστοί

Καλησπέρα φίλοι μου!!!!!
Είμαστε στις αρχές του Σεπτέμβρη και σε λίγες μέρες θα αρχίσει η καινούρια σχολική χρονιά.Πέρασε το καλοκαιράκι και σιγά-σιγά θα αρχίσουμε να βρίσκουμε και πάλι τους ρυθμούς μας.
Την Παρασκευή πήγα στο μανάβη μου να πάρω τα φρούτα και τα λαχανικά της βδομάδας,βρήκα φρέσκα κολοκυθάκια με τους ανθούς ακόμα επάνω τους και δεν αντιστάθηκα,αυτό το όμορφο κιτρινωπό λουλούδι γίνεται ένας πεντανόστιμος μεζές.Επέλεξα να τα φτιάξω γεμιστά,μου αρέσουν πάρα πολύ μαγειρεμένα με αυτό τον τρόπο μπορώ να καθίσω να φάω όλη την κατσαρόλα....χαχαχαχαχα.



Τα υλικά είναι απλά:
15 κολοκυθοανθοί
1 κούπα ρύζι Καρολίνα
3 κολοκυθάκια τριμμένα
2 καρότα τριμμένα
2-3 μέτρια κρεμμύδια
1 πατάτα τριμμένη
μπόλικο μαϊντανό και δυόσμο
1 κούπα ελαιόλαδο
1 κουταλιά τραχανά (προαιρετικά)
3 κούπες  σπιτικό ζωμό από κοτόπουλο ζεστό ή νερό ζεστό
αλάτι πιπέρι
χυμό από 1 1/2 λεμόνι

Όταν θα φέρουμε τα κολοκυθολούλουδα στο σπίτι υπάρχει το ενδεχόμενο να έχουν μαραθεί λίγο,μην ανησυχείτε βάλτε τα για λίγο μέσα σε μπόλικο κρύο νερό,αυτά θα πάρουν δροσιά και θα ανοίξουν!!


Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης εκτός από το ζωμό.


  Παρακάτω θα δείτε φωτογραφίες όπου σας δείχνω τον τρόπο να καθαρίσετε τα κολοκυθολούλουδα από μέσα,να τα γεμίσετε και να τα κλείσετε..


Ο εσωτερικός μίσχος που φαίνεται στην φωτογραφία θα πρέπει να αφαιρεθεί με προσοχή για να μην σπάσει το λουλούδι μας..






Σε μια κατσαρόλα στρώνουμε στο κάτω μέρος της μερικά κολοκύθια κομμένα στην μέση,αυτό θα βοηθήσει να μην έρθουν τα λουλούδια μας σε επαφή με το κάτω μέρος της κατσαρόλας και μας κολλήσουν,βάζουμε το ένα λουλουδάκι πλάι στο άλλο λίγο στριμωχτά... 

Αφού τελειώσουμε το γέμισμα,βάζουμε ένα πιατάκι πάνω στους κολοκυθοανθούς και ρίχνουμε το ζωμό που θα πρέπει να σκεπάσει μέχρι επάνω από το πιάτο τους ανθούς...

Αφήνουμε να σιγοβράζει το φαγητό μας για περίπου 30' και λίγο πριν το κατεβάσουμε από την φωτιά ρίχνουμε το χυμό από το λεμόνι και κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα μας να πάει παντού.

Σερβίρουμε με λίγο γιαούρτι.....




Εναλλακτική λύση: Μπορείτε τα κολοκυθολούλουδα να τα κάνετε αυγολέμονο αν σας αρέσει ή να φτιάξετε κουρκούτι να τα βουτήξετε και να τα τηγανίσετε.Στην περίπτωση που θα τα τηγανίσετε θα πρέπει να ψήσετε την γέμιση και μετά να γεμίσετε τα άνθη.



Ελπίζω να σας άρεσε το φαγητό μου,καλή όρεξη σε όλους!!!!
Πολλά φιλιά!!!!
Ειρήνη

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...