Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011

Φακές με πανσέτα!!!

Καλησπέρα γειτονάκια μου!!! Τι μου κάνετε? Μα τι ανάποδος που είναι ο καιρός,μας έχει τρελάνει,μια ζέστη μια κρύο τι θα γίνει τελικά? Ξεκινάω να βάλω μπουγάδα με ήλιο και μέχρι να τελειώσει το πλυντήριο έχει μαυρίσει ο ουρανός,τι θα τα κάνω τα ρούχα? Πού θα τα απλώσω? Σε απόγνωση βρίσκομαι η νοικοκυρά....!   χιχιχιχιχιχιχιχι!!!!!!
Σήμερα λέω να σας φτιάξω όσπρια και συγκεκριμένα φακές με πανσέτα! Την πανσέτα θα την ψήσουμε ξεχωριστά και θα την συνοδέψουμε στο τέλος μαζί με τις φακές!




Υλικά:
250 γρ. φακές
1 πράσο ψιλοκομμένο
2 καρότα σε ροδέλες
1 δαφνόφυλλο
1 κ.σ. πελτέ ή 1/4 κούπας κέτσαπ
ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι

3-4 κομμάτια πανσέτα
αλάτι πιπέρι
λίγη ρίγανη

Αρχικά βράζουμε σε μπόλικο νερό τις φακές για περίπου 15 λεπτά, έπειτα τις σουρώνουμε και πετάμε το ζουμί.Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το πράσο για λίγα λεπτά.Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τον πελτέ,μαζί και τις φακές και τα αφήνουμε για λίγα λεπτά να ψηθούν.


Αφού τα σοτάρουμε ρίχνουμε 1 κούπα νερό,τον πελτέ και αφήνουμε να ψηθούν για άλλα 20 λεπτά.

Την πανσέτα μπορούμε να την ψήσουμε στα κάρβουνα ή στο φούρνο.Όταν ψηθεί την κόβουμε σε μπουκίτσες και σερβίρουμε μαζί με τις φακές.



Ελπίζω να σας άρεσε το φαγάκι μου!
Να είστε όλοι καλά!!
Ειρήνη

Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου 2011

Σπανάκι με μπριζόλα γιαχνί!!!!

Καλησπέρα φίλοι μου!!! 
Ο καιρός έξω είναι υπέροχος και μου θυμίζει άνοιξη,δεν λένε ότι ''Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει'' ..να λοιπόν που επιβεβαιώνεται η παροιμία....
Σας έφτιαξα σήμερα ένα φαγητό πολύ νόστιμο,που μου αρέσει πάρα-πάρα πολύ! Σπανάκι με μπριζόλα γιαχνί!  
Συνήθως τις μπριζόλες λαιμού τις κάνουμε τηγανιτές, ψητές στα κάρβουνα ή στο φούρνο.Με αυτή τη συνταγή θα σας δείξω πως να τις κάνουμε και γιαχνί.


Υλικά:

2  μπριζόλες λαιμού χοιρινές ,(τις έχω ξεκοκαλίσει και τις έχω κόψει σε μικρές μπουκίτσες).
2  πράσα ψιλοκομμένα
1  μεγάλη πατάτα σε κύβους
1 καρότο σε ροδέλες
500γρ. σπανάκι
χυμό από 1 λεμόνι
1 κ.σ.μουστάρδα
1 κ.γ κοφτό κορν-φλάουερ
1/2 κούπα ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο με το πράσο και τα αφήνουμε να μαραθούν.....


Ρίχνουμε την μπριζόλα και αφήνουμε να πάρουν χρώμα...


Βάζουμε τα υπόλοιπα λαχανικά μαζί με το αλάτι,το πιπέρι και αφήνουμε να ψηθούν για 10 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία......


Προσθέτουμε στο τέλος το σπανάκι και λίγο νερό αν το ζουμάκι είναι λίγο και αφήνουμε να ψηθούν για άλλα 20 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία.....


5' λεπτά πριν κατεβάσουμε από τη φωτιά το φαγητό μας φτιάχνουμε ένα κουρκούτι με το χυμό λεμονιού,τη μουστάρδα και το κορν-φλάουερ......


Τα ανακατεύουμε όλα πολύ καλά και τα περιχύνουμε στο φαγητό.


Σερβίρουμε...........


Ελπίζω να σας άρεσε το σπιτικό φαγάκι μου!
Καλή επιτυχία σε όσους το φτιάξουν!
Πολλά φιλιά!!!!
Ειρήνη


Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου 2011

Γιουβαρλάκια!!!

Καλησπέρα φίλοι μου!! Έπιασε πολύ κρύο και δεν είναι να βγαίνεις έξω,ελπίζω για όσους δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς γιατί είναι εργαζόμενοι ή πρέπει να κάνουν κάποιες υποχρεωτικές δουλειές να ντυθούν καλά,ξέρετε...γαντάκια,κασκόλ,σκούφο,κτλ.....γιατί θα ξεπαγιάσουν έξω...μπρρρρρ.....Άσε που κυκλοφορούν οι ιώσεις και μας έχουν τσακίσει απίστευτα τον οργανισμό μας..σκέφτηκα λοιπόν να σας ετοιμάσω γιουβαρλάκια για να ζεσταθείτε και να πάρετε δυνάμεις!



Υλικά: 
500γρ κιμά
1 1/2 λίτρα νερό ή 1 λίτρο νερό 1/2 ζωμό κοτόπουλο
2 καρότα ψιλοκομμένα
1 κολοκυθάκι ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
100 γρ ρύζι
ένα ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο
1 αβγό
1 ασπράδι
χυμό από 2 λεμόνια
αλάτι πιπέρι


Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 1 1/2 λίτρο νερό και ρίχνουμε μέσα τα λαχανικά εκτός το κρεμμύδι και το μισό σέλινο.Ζωμό κοτόπουλου δεν είχα και έτσι έβαλα 2 μικρά κομμάτια από κοτόπουλο που μου έφερε η μαμά μου από το χωριό,βάζουμε αλάτι και πιπέρι..


Αφήνουμε να βράσει η σούπα και όταν βράσει έχουμε ανακατέψει τον κιμά με το κρεμμύδι,το ρύζι και το υπόλοιπο σέλινο.,αλατοπιπερώνουμε,πλάθουμε σε μπαλάκια και τα ρίχνουμε στη σούπα που βράζει.Ψήνουμε τη σούπα σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 30'-40' λεπτά,κατεβάζουμε από τη φωτιά και έχουμε ετοιμάσει το αυγολέμονο.Κάνουμε την προεργασία για να έρθει το αβγολέμονο σε θερμοκρασία ίδια με της σούπας και έπειτα το ρίχνουμε μέσα στη σούπα ανακατεύοντας ζωηρά!!
Σερβίρουμε με ζεστό ψωμάκι.....



Ελπίζω να σας ζέστανα λιγάκι και να σας άνοιξα την όρεξη!
Καλή επιτυχία σε όσους το φτιάξουν!!
Πολλά φιλιά!!!
Ειρήνη

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...