Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου 2010

Καλή Πρωτοχρονιά!!!!!!!!!!

 Καλό,ευτυχισμένο και ευλογημένο να είναι το 2011!!!!
Λίγες ώρες πριν είχα φτιάξει την βασιλόπιτα μου για να είναι φρέσκια και λαχταριστή.Η συνταγή είναι περίπου σαν ένα απλό κέικ,την φτιάχνω τα τελευταία χρόνια και μας αρέσει πολύ!!!



Υλικά:
250γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
3 αβγά
1 κούπα ζάχαρη
1/4 κούπα γάλα φρέσκο
1/4 φρέσκο χυμό πορτοκάλι
1/2 κούπα βούτυρο
1/4 κούπα κονιάκ
1/4 κ.γ. γαρίφαλο
1/4 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ σόδα
3/4 κούπα καρύδια ή αμύγδαλα χοντροκομμένα
1 βανίλια
1/4 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. μπείκιν πάουντερ
το ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Χωρίζουμε τα αβγά και χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα.Σε ένα μπολ χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη και ρίχνουμε έναν-έναν τους κρόκους και τα μυρωδικά.Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπείκιν και ενώνουμε το γάλα με το κονιάκ σε ένα ποτήρι.Διαλύουμε τη σόδα μέσα στην πορτοκαλάδα και ρίχνουμε το μείγμα μέσα στο βούτυρο,χτυπάμε να ενωθούν. Εναλλάξ ρίχνουμε το αλεύρι με το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.Βάζουμε τα καρύδια και τέλος ενσωματώνουμε την μαρέγκα απαλά με το μείγμα.Προσοχή δεν χτυπάμε την μαρέγκα στο μίξερ,με ένα κουτάλι ανακατεύουμε από κάτω προς τα πάνω απαλά να ενωθεί μαζί με το υπόλοιπο μείγμα.Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι,τώρα είναι η ώρα που τοποθετούμε το νόμισμά μας στο πάτο του ταψιού και ρίχνουμε το μείγμα μέσα.Ψήνουμε στους 170 βαθμούς Κελσίου για 45' με 50'.
Στολίζουμε την βασιλόπιτα όπως μας αρέσει!

Θα σας αφιερώσω μια μαντινάδα (ξέρετε πόσο μου αρέσουν) και θα σας ευχηθώ να περάσετε μια όμορφη Πρωτοχρονιά!!!!!


Για τη χρονιά που έρχεται
ευχές χαράς θα κάμω
η μοίρα να σκορπά χαρές
να περπατάτε επάνω.

Χαρά, υγεία, προκοπή
Στις οικογένειες σας,
Στα χείλη αναστεναγμός
Να μην φανεί ποτέ σας.

Χρόνια Πολλά  λοιπόν από καρδιάς
 εμείς να ευχηθούμε
τον κόσμο μας καλύτερο 
κάποια στιγμή να δούμε.

Ειρήνη




Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου 2010

Καλά Χριστούγεννα!!


Θεέ μου και τούτες τις γιορτές
καν΄ τις ευχές μου πράξη
και η ζωή των φίλων μου
προς το καλό ν' αλλάξει.


ΥΓΕΙΑ-ΑΓΑΠΗ-ΧΑΡΑ-ΕΛΠΙΔΑ-ΕΙΡΗΝΗ


Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα για όλους!!!

Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2010

Χριστουγεννιάτικο Σπιτάκι!!!

Έχει γίνει πια παράδοση να φτιάχνουμε κάθε χρόνο το Χριστουγεννιάτικο σπιτάκι,μοσχομυρίζει το σπίτι  από κανέλα και ζάχαρη κάθε φορά που το ψήνουμε.Θα σας βάλω οδηγίες για να το φτιάξετε μαζί με τα παιδιά σας ή με την παρέα σας!
Εδώ θα βρείτε πατρόν για το σπιτάκι,θα χρησιμοποιήσετε λαδόκολλα για να κόψετε τα κομμάτια.Ψάξτε και στο διαδίκτυο για πατρόν υπάρχουν σε πάρα πολλά σχέδια.


Υλικά:
4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. αλάτι
1 1/2 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
1 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρίφαλο
1 κούπα μαργαρίνη
1 κούπα ζάχαρη άχνη
4 κρόκοι αβγών
2κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 κούπα καβουρντισμένα και αλεσμένα αμύγδαλα
4-5 κ.σ. γάλα
Καραμέλες ΜΑΜ

Κόλλα για την συναρμολόγηση:
2 ασπράδια
5 κούπες ζάχαρη άχνη


Κοσκινίζουμε τα πρώτα 6 υλικά σε ένα μπολ.Χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη,ρίχνουμε μέσα τους κρόκους έναν-έναν.Ρίχνουμε το ξύσμα και τα αμύγδαλα, έπειτα σιγά-σιγά βάζουμε και το αλεύρι ώσπου να γίνει τρίμμα το μείγμα.Ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά το γάλα μέχρι να γίνει ένα μαλακό ζυμάρι.
Απλώνουμε μια λαδόκολλα και ανοίγουμε πάνω της τη ζύμη σε φύλλο με πάχος περίπου 7 χιλ.Τοποθετούμε τα πατρόν πάνω και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε την ζύμη γύρω-γύρω.Όταν τελειώσουμε βγάζουμε το πατρόν και με κουπ-πατ σε σχέδιο αστεράκι ή καρδούλα φτιάχνουμε παραθυράκια ή κόβουμε ορθογώνια κομμάτια για να θυμίζουν τα αληθινά παράθυρα όπως τα έχω φτιάξει εγώ.Προσεκτικά αφαιρούμε την ζύμη που περίσσεψε και με ένα ψαλίδι κόβουμε την λαδόκολλα γύρω από τα κομμάτια ζύμης.Η μεταφορά τους τώρα στο ταψάκι θα είναι πολύ εύκολη απλά ανασηκώστε τη ζύμη με την λαδόκολλα.Αφού τα έχετε τοποθετήσει στο ταψί βάλτε από μια καραμέλα στο κενό του κάθε παράθυρου,η καραμέλα θα λιώσει με το ψήσιμο και θα κολλήσει γύρω από τα τοιχώματα δημιουργώντας το τζάμι.Ψήστε σε φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 15'.
ΠΡΟΣΟΧΉ: Αφού ψηθούν θα τα αφήσετε να κρυώσουν για λίγα λεπτά και με μεγάλη προσοχή θα αφαιρέσετε την λαδόκολλα,βάλτε τα να κρυώσουν τελείως πάνω σε μια σχάρα.

Φτιάχνουμε την κόλλα συναρμολογήσεις ως εξής: Χτυπάμε με το μίξερ ελαφρά τα ασπράδια και σταδιακά ρίχνουμε την ζάχαρη άχνη μέχρι να επιτύχουμε μια τύπου σαντιγί κρέμα που στέκεται.Την βάζουμε σε ένα μεγάλο κορνέ και ξεκινάμε την συναρμολόγηση.
Εδώ Θα βρείτε ένα βιντεάκι που θα σας βοηθήσει να συναρμολογείσετε το σπιτάκι σας.
Βάλτε πολύ φαντασία,κέφι και στολίστε το όπως σας αρέσει,με καραμέλες μπισκότα ή ζαχαρωτά.


Καλή επιτυχία σε όσους το δοκιμάσουν!
Πολλά φιλιά σε όλους!!!!

Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2010

Κουραμπιέδες και Μελομακάρονα!!!

Σήμερα φτιάξαμε τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά!!! Η κουζίνα μας μέσα σε λίγο χρόνο θύμιζε πεδίο μάχης με τα υλικά της συνταγής να είναι παντού πασαλειμμένα,στο πάτωμα,στα ντουλάπια και στους μπάγκους.Καθίσαμε οικογενειακώς στο τραπέζι  και αρχίσαμε να πλάθουμε τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες,το τι γινόταν δεν σας λέω τίποτα...τα πειράγματα δίναν και παίρναν.Έγινε ένα σπίτι......μέσα στη ζάχαρη άχνη! Χαλάλι όμως,το ευχαριστηθήκαμε και περάσαμε όμορφα!! 
Οι συνταγές που σας δίνω είναι δοκιμασμένες και πολύ νόστιμες για τα δικά μας γούστα βέβαια.

Κουραμπιέδες!!!

Υλικά:
250γρ. βούτυρο γάλακτος
250 γρ. μαργαρίνη
600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
1/2  κούπα σιμιγδάλι ψιλό
1 κ.σ. Baking Powder
1 κούπα αμύγδαλα ξεφλουδισμένα,χοντροκομμένα και καβουρντισμένα
Άχνη για το πασπάλισμα

Ανακατεύουμε το αλεύρι μαζί με το Baking Powder και το σιμιγδάλι.Λιώνουμε τα βούτυρα,θα πρέπει να μην καίνε.Ρίχνουμε την ζάχαρη στο βούτυρο και ανακατεύουμε,προσθέτουμε το μισό αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.Ρίχνουμε τα αμύγδαλα και το υπόλοιπο αλεύρι.Η ζύμη θα πρέπει να είναι μαλακιά και βουτυρωμένη.Πλάθουμε σε ότι σχήμα μας αρέσει και ψήνουμε στο φούρνο στους 170-180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 20'-30',θα πρέπει να ροδίσουν ελαφρά.Αφήνουμε να κρυώσουν και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.


Μελομακάρονα!!!

Η  συνταγή αυτή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου.

Υλικά :
4 1/2 κούπες αλεύρι για όλες της χρήσεις
1/2 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού
1 1/2 κούπα ελαιόλαδο
1 κ.γ. Baking Powder
1/2 κ.γ. σόδα σε σκόνη
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. γαρίφαλο
καρύδι αλεσμένο για πασπάλισμα

Για το σιρόπι:
2 κούπες νερό
2 κούπες ζάχαρη
1 κούπα μέλι
λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο,το χυμό πορτοκαλιού και με την σειρά ρίχνουμε ανακατεύοντας την ζάχαρη,τη σόδα,το Baking Powder,την κανέλα και το γαρίφαλο.Ρίχνουμε το αλεύρι σε μεγάλες δόσεις και φτιάχνουμε μια ζύμη μαλακιά.Προσοχή δεν θέλει πολύ ζύμωμα,ίσα να  ανακατευτεί λίγο.Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα τοποθετούμε πάνω σε λαδόκολλα αφήνοντας αρκετό κενό γύρω τους και ψήνουμε στους 170 βαθμούς Κελσίου για 25'-30'.Φτιάχνουμε το σιρόπι,ρίχνουμε το νερό με την ζάχαρη να βράσουν,όταν γίνει το σιρόπι ρίχνουμε το μέλι και το χυμό λεμονιού,αφήνουμε για 1'-2' να βράσει και αποσύρουμε από την φωτιά.Μόλις βγουν τα μελομακάρονα αφήνουμε να κρυώσουν 2' και τα σιροπιάζουμε.


Και του χρόνου φίλοι μου να είμαστε όλοι καλά!!!
Πολλά-πολλά φιλιά σε όλους!!!

Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου 2010

Χειμώνιασε για τα καλά....καιρός για ψαρόσουπα!!!

Σήμερα καταλάβαμε επιτέλους το χειμώνα και τις γιορτινές μέρες που έρχονται,τόσες μέρες καλοκαιρίας και ζέστης μου φαινόταν πολύ παράξενο.Από το παράθυρο της κουζίνας μου βλέπω το πυκνό χιόνι να πέφτει και μου αρέσει πάρα πολύ!! Από την προηγούμενη είχα μάθει ότι θα έχει κακοκαιρία και ίσως να έπεφτε λίγο χιόνι αλλά δεν φαντάστηκα ότι θα χιόνιζε σχεδόν όλη την ημέρα,Νωρίς χθες το πρωί πήγαμε με τον σύζυγο στον ψαρά μας να πάρω φρέσκο ψαράκι να φτιάξω ψαρόσουπα. Ζεστή,μυρωδάτη,πεντανόστιμη...σκέτη απόλαυση ήταν!!



Υλικά:
1 μπακαλιάρο 
1 φαγκρί 
1 σκορπίνα
3 μεγάλες πατάτες κομμένες κυδωνάτες
4-5 καρότα κομμένα στη μέση κατά μήκος
2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα στην μέση
σέλινο μπόλικο 
το χυμό από 2 λεμόνια
1 1/2 λίτρο νερό
1 κούπα ελαιόλαδο
αλάτι,πιπέρι άσπρο


Σε μια κατσαρόλα μεγάλη βάζουμε το νερό,το ελαιόλαδο και όλα τα λαχανικά.Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράζουν καλά.Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε προς το παρόν στην άκρη.


Ρίχνουμε στο ζωμό λαχανικών τα ψάρια και τα αφήνουμε να βράσουν.


Αφού βράσουν τα ψάρια τα βγάζουμε και αυτά από το ζωμό,τον σουρώνουμε και κρατάμε στην άκρη 1 1/2 κούπα και ξαναβάζουμε τον υπόλοιπο στην κατσαρόλα, με την βοήθεια του ειδικού εργαλείου για πουρέ ζουλάμε ελαφρά τα μισά μας λαχανικά και τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με τον ζωμό. Προσθέτω το χυμό ενός λεμονιού και τα ξαναβράζω όλα μαζί για 2' ακόμα,κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Καθαρίζω το ψάρι μου και το τοποθετώ σε μια πιατέλα,τοποθετώ και τα λαχανικά σε μια άλλη.Φτιάχνω μια ελαφριά και ρευστή σως,χτυπάω σε multi το χυμό από ένα λεμόνι,σε ίση αναλογία βάζω ελαιόλαδο και 1 1/2 κούπα ζωμό που κράτησα νωρίτερα.Χτυπάμε για λίγα λεπτά την σως μέχρι να ασπρίσει και να πήξει ελαφρός.Περιχύνουμε με την μισή το ψάρι και την άλλη μισή τα λαχανικά.


Ελπίζω φίλοι μου να την φτιάξετε,είναι ότι πρέπει για τις κρύες μέρες!
Καλή σας όρεξη και να περνάτε καλά!
Πολλά φιλιά!!!


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...