Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2010

Κυπριακές πίτες!!!

Τις έχω φτιάξει πολλές φορές και πάντα μου πετυχαίνουν.Δεν μοιάζουν με τις δικές μας,αυτές θα τις έλεγα πιο ψωμένιες είναι διαφορετικές αλλά το ίδιο πεντανόστιμες!!! Την συνταγή την είχα βρει πολύ καιρό πριν από εδώ.
Δοκιμάστε να τις φτιάξετε είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσουν!!!!


Υλικά:
4 κούπες αλεύρι από το σκληρό το κίτρινο(όχι καλαμποκάλευρο)
1 κ. σούπας μαγιά ξερή 
3/4 κ. γλυκού αλάτι
1 κ. σούπας ζάχαρη μαύρη(προαιρετικά)
2 κ. σούπας ελαιόλαδο
1 1/2 κούπα χλιαρό νερό

Σε ένα μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά εκτός το νερό,κατόπιν ρίχνετε το νερό και φτιάχνετε την ζύμη σε μια μπάλα που την αφήνετε να φουσκώσει για 30'. Χωρίζετε την ζύμη σε μικρά μπαλάκια στο μέγεθος ενός μανταρινιού.Τα ανοίγετε με τον πλάστη σε πιτάκια με πάχος 1/2 εκατοστού και τα αφήνετε σε ένα λαδωμένο ταψί να ξανά φουσκώσουν.Μην ξεχάσετε να αφήσετε λίγο κενό ανάμεσα τους για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.


Ψήνετε τις πίτες σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 15'-20'.


Ανοίξτε την πίτα και γεμίστε την με ότι σας αρέσει,γλυκό ή αλμυρό είναι το ίδιο νόστιμη!!!!
Ελπίζω να σας άρεσε η συνταγή..
Καλή επιτυχία φίλοι μου!!!!






Τρίτη, 9 Νοεμβρίου 2010

Αλμυρή τούρτα Aloha!!!

Η συνταγή αυτή είναι από το βιβλίο μαγειρικής της Βέφας και Αλεξίας Αλεξιάδου ''Εξωτική κουζίνα''.Την φτιάχνω πολλά χρόνια σε γιορτές και οι φίλοι μου την τιμούν ιδιαιτέρως.Παίρνει λίγο χρόνο παραπάνω αλλά αξίζει γιατί είναι πεντανόστιμη και πολύ ευπαρουσίαστη σε τραπέζι.Η φωτογραφίες δεν μου βγήκαν καλές γιατί με κυνήγαγαν κόρη και σύζυγος να μου πάρουν κομμάτι από την τούρτα.

Υλικά:

για την ζύμη
3 κούπες αλεύρι
1 αβγό
1/2 κούπα χλιαρό γάλα
1 κουτ.σουπ. μαγιά ξερή
1 κουτ.σουπ ζάχαρη
2 κουτ.σουπ μαργαρίνη λιωμένη
2  κουτ.σουπ ελαιόλαδο
λίγο αλάτι

για την γέμιση με κιμά
500γρ.κιμά
4 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
1 κούπα ντοματάκια ψιλοκομμένα
2 κουτ.σουπ. κέτσαπ
1/4 κανέλα τριμμένη
1/4 γαρίφαλο τριμμένο
2 κουτ.σουπ. βασιλικό ψιλοκομμένο
1 ασπράδι
αλάτι,πιπέρι

για την γέμιση με σπανάκι
1 κιλό σπανάκι χοντροκομμένο
400γρ.cottage cheese
1/4 κούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ασπράδι
αλάτι,πιπέρι


Ξεκινάμε με την ζύμη,βάζουμε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη και τα ζυμώνουμε καλά να γίνει μια μπάλα που δεν κολλάει στα χέρια μας,δεν πρέπει να είναι πολύ σφιχτή.Αν χρειαστεί μπορείτε να προσθέσετε λίγο νερό.Την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει σε όγκο.Την χωρίζουμε σε τρία ίσα μέρη.
Ετοιμάζουμε τα 2 μείγματα της γέμισης,σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και αχνίζουμε το κρεμμυδάκι με το σκόρδο.Προσθέτουμε τον κιμά και τον αφήνουμε να αλλάξει χρώμα,βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και το ψήνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 30' να απορροφηθούν όλα τα υγρά  του.Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.Αφού κρυώσει βάζουμε το ασπράδι μέσα και το ανακατεύουμε να πάει παντού.


Ετοιμάζουμε και την δεύτερη γέμιση ως εξής,Ζεματίζουμε το σπανάκι και το στραγγίζουμε πολύ καλά,αφήνουμε να κρυώσει αρκετά και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.


Ανοίγουμε σε φύλλο το πρώτο κομμάτι ζύμης και το απλώνουμε στο πάτο ενός ταψιού με αντικολλητική επιφάνεια και κούμπωμα στο πλάι.


Από πάνω ρίχνουμε τον κιμά και αφήνουμε να φουσκώσει για 30' η ζύμη σκεπασμένη.


Ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι ζύμης και το βάζουμε απαλά πάνω από τον κιμά,προσθέτουμε το σπανάκι προσέχοντας πάντα οι κινήσεις μας να είναι μαλακές για να μην ξεφουσκώσει η πρώτη στρώση ζύμης.Αφήνουμε να φουσκώσει και η δεύτερη ζύμη άλλα 30'.


Τέλος ανοίγουμε και το τελευταίο κομμάτι ζύμης και το βάζουμε,μαλακά πάντα,πάνω από το σπανάκι.Αφήνουμε άλλα 30' να φουσκώσει και αλείφουμε την επιφάνεια με ένα κρόκο διαλυμένο σε λίγο νερό.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα.


Σερβίρουμε.......

Παρατήρηση : Λόγω αλλεργίας δεν έχω βάλει στην συνταγή μου την ντομάτα.Όταν θα την βάλετε ο κιμάς θα κοκκινίσει οπότε θα έχετε τα δυο χρώματα των Χριστουγέννων,κόκκινο και πράσινο,ότι πρέπει για το τραπέζι των γιορτών.Ελπίζω να σας αρέσει η συνταγή,είμαι σίγουρη ότι θα εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας.

Καλή επιτυχία φίλοι μου,περιμένω εντυπώσεις σας.
Πολλά φιλιά!!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...