Σάββατο, 30 Οκτωβρίου 2010

Σπιτική κέτσαπ!!!

Η ντομάτα όπως και τα παράγωγά της (πολτός, κέτσαπ, σάλτσες, χυμός), είναι μια εξαίρετη πηγή ωφέλιμων θρεπτικών ουσιών.
Οι περισσότερες ευεργετικές της δράσεις για την υγεία οφείλονται σε συστατικά που περιέχει και τα οποία χαρακτηρίζονται από αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

πηγή(Medlook Έγκυρη ενημέρωση για την υγεία)


Όπως έχετε καταλάβει σήμερα σας φτιάχνω σπιτική κέτσαπ.Βρήκα στην λαϊκή ντομάτες πολύ ώριμες και κατακόκκινες,ότι πρέπει για να φτιάξουμε την κέτσαπ.Σ'αυτήν την συνταγή έχω προσθέσει πιπεριές για να κάνω πιο πλούσια την γεύση,εσείς αν δεν σας αρέσουν μπορείτε να τις αφαιρέσετε.

Υλικά:
2 κιλά ώριμες ντομάτες
2 κόκκινες πιπεριές
2 πράσινες πιπεριές
1 πορτοκαλί πιπεριά
2-3 κρεμμύδια ξερά
3-4 σκελίδες σκόρδο
γαρίφαλο,κανέλα,δάφνη,δεντρολίβανο
1 κούπα ξύδι
1 κούπα ζάχαρη
αλάτι,πιπέρι


  Πλένουμε και καθαρίζουμε τις ντομάτες.....


Κόβουμε στην μέση την ντομάτα,όπως στην φωτό...


Ζουλάμε το κάθε μισό της ντομάτας να βγουν τα σπόρια.


Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα πρώτα 6 υλικά της συνταγής χοντροκομμένα και τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί καλά.Προσοχή! δεν βάζουμε νερό,ξεκινάμε με χαμηλή την θερμοκρασία.Σταδιακά τα λαχανικά θα κατεβάσουν τους χυμούς τους οπότε,μόλις γίνει αυτό ανεβάζουμε λίγο την θερμοκρασία και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά.


Όταν βράσουν καλά,σουρώνουμε τα λαχανικά και τα πολτοποιούμε.Τα ξανά ρίχνουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.Ψήνουμε την σάλτσα σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να δέσει και να εξατμιστούν όλα της τα υγρά,περίπου για 30'-40'.


Πλένουμε και αποστειρώνουμε τα βαζάκια και βάζουμε την κέτσαπ μέσα όσο είναι ακόμα ζεστή,κλείνουμε με το καπάκι και γυρίζουμε το βάζο ανάποδα.


Απολαύστε την σπιτική κέτσαπ με...τι άλλο? Τηγανιτές πατάτες και όχι μόνο......


Καλή επιτυχία φίλοι μου!!!

Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010

Μαμαδίστικο φαγάκι για την Μαρία!!

Η περίοδος της εφηβεία είναι η καλύτερη αλλά και η πιο δύσκολη ταυτόχρονα περίοδος ενός ανθρώπου.Η Μαρία μου στα 15 της χρόνια είναι ολόκληρη κοπέλα με όλα τα χαρακτηριστικά που έχει η ηλικία της.Είναι δύσκολη εποχή φίλοι μου για εκείνη αλλά και για εμένα,φαντάζομαι ότι όλοι οι γονείς που έχουν παιδιά σ'αυτήν την ηλικία θα με καταλάβουν,είναι πολλές η φορές που δεν μπορώ να επικοινωνήσω μαζί της ή είναι πολύ εκνευρισμένη και αρνείται κάθε συζήτηση. 
Ένα καλό μαγειρεμένο φαγάκι είναι η αφορμή να την πλησιάσω και να καθίσουμε οι δυο μας να συζητήσουμε τρώγοντας.Έχω εντοπίσει λοιπόν τα πολύ αγαπημένα της πιάτα και όποτε θέλω να τις περάσω κάποια μηνύματα ή να συζητήσω κάτι μαζί της,μπαίνουν στην φωτιά οι κατσαρόλες.Ξέρω ότι μπορεί να ακούγεται κάπως όμως πιστέψτε με στην δική μου περίπτωση πιάνει. Κάθομαι στην κουζίνα και προετοιμάζω το φαγητό,όταν ξεκινάω να βάλω το λάδι στην κατσαρόλα και αρχίσει το σπίτι να μυρίζει την γνώριμη μυρωδιά του ζεστού λαδιού που μέσα τσιτσιρίζει το κρεμμύδι,από το διάδρομο σκάει μύτη η Μαρία και τότε ξέρω ότι έχω την ευκαιρία μου να την πλησιάσω,να της μιλήσω,να την κανακέψω όπως παλιά όταν ήταν μωρό που την έπαιρνα αγκαλιά μου για να μαγειρέψουμε.Το Μαράκι μου θα καθίσει στον πάγκο της κουζίνας (το έκανε από παιδί...) και η κουβέντα θα ξεκινήσει....

Το παρακάτω φαγητό είναι από τα αγαπημένα μαμαδίστικα φαγητά της Μαρίας μου....

 
Υλικά:
500γρ.κιμά μοσχαρίσιο
2 κολοκυθάκια κομμένα σε κύβους
2 καρότα  κομμένα σε κύβους
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά σε κύβους
1 πορτοκαλί πιπεριά σε κύβους
1 κίτρινη πιπεριά σε κύβους
3 κουταλιές κέτσαπ
1 κουταλιά μουστάρδα
αλάτι πιπέρι
ελαιόλαδο
λίγη τριμμένη φέτα
πίτες για σουβλάκια κομμένες σε μακρόστενες λουρίδες ψημένες σε τοστιέρα


Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και μαραίνουμε ελαφρός το μισό κρεμμύδι με τα κολοκυθάκια και τα καρότα.....


Βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα τα λαχανικά μας από την κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι βάζουμε το υπόλοιπο κρεμμύδι με τον κιμά να τσιγαριστεί και να αλλάξει χρώμα....
Αλατοπιπερώνουμε βάζουμε την κέτσαπ,την μουστάρδα,λίγο νεράκι ή κάποιο ζωμό που έχετε και αφήνουμε 20' να ψηθεί σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε τα λαχανικά που ψήσαμε νωρίτερα και τις πιπεριές και αφήνουμε άλλα 10'-15' να ψηθούν....


Σερβίρουμε σε ένα βαθύ πιάτο με τις κριτσανιστές πίτες γύρω-γύρω και την τριμμένη φέτα από πάνω.


Συμβουλή: Το συγκεκριμένο πιάτο αν αφαιρέσεις την φέτα είναι πολύ καλό για τα κορίτσια αυτής της ηλικίας που έχουν ανάγκη από σίδηρο (και για πολλές ακόμα γυναίκες) ειδικά τις μέρες που είναι σε φάση έμμηνου κύκλου,είναι πλούσιο σε σίδηρο και με συνδυασμό της πιπεριάς που είναι πηγή της βιταμίνης C γίνεται καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.

Καλή επιτυχία φίλοι μου και καλή δύναμη σε όλους τους γονείς.
Πολλά φιλιά σε όλους!!!









Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2010

Ψωμάκι από τα χεράκια του συζύγου!!!!

Σήμερα θα σας δείξω μια συνταγή ψωμιού που φτιάχνει ο καλός μου στον αρτοπαρασκευαστή.Το ψωμί όταν βγαίνει από τον φούρνο ζεστό και αχνιστό γεμάτο αρώματα είναι μια εμπειρία μοναδική για όσους το έχουν ζήσει.Στο πατρικό μου η μαμά μου έχει φούρνο μεγάλο,καταλαβαίνετε ότι έχω μεγαλώσει με τις μυρωδιές από το φρέσκο ψωμί του φούρνου και τώρα όταν πηγαίνουμε για διακοπές στο χωριό αν όχι την πρώτη μέρα,την δεύτερη απολαμβάνουμε το χωριάτικο ψωμί ζυμωμένο από τα χεράκια της.Ο σύζυγος έχει λατρέψει την παραδοσιακή Κρητική κουζίνα.Το έχει καθιερώσει και στο σπίτι μας πλέον,κάθε δεύτερη μέρα ζυμώνει φρέσκο ψωμάκι με την βοήθεια του αρτο/στή και το άρωμα του ψωμιού γεμίζει το χώρο.

Θα σας δείξω δύο τρόπους να φτιάχνεται το ψωμάκι,ο πρώτος θα είναι με τον αρτο/στή και ο δεύτερος χειροποίητος(για αυτούς που δεν έχουν το μηχάνημα).
Ξεκινάμε?

Τα υλικά:
550γρ. αλεύρι(εδώ θα βάλετε ότι σας αρέσει,εγώ βάζω 250γρ.κίτρινο σταρένιο και 300γρ. λευκό σκληρό ή για όλες τις χρήσεις).Μπορείτε να βάλετε και κριθαρένιο 100γρ. σ' αυτήν την περίπτωση θα τα αφαιρέσετε από το κίτρινο αλεύρι για να γίνουν πάλι στο σύνολο 550.γρ.
350γρ. χλιαρό νερό
1 1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
μείγμα από κανέλα,μπαχάρι, γαρίφαλο τριμμένο
1/4 κούπας ελαιόλαδο


Μέσα στον αρτο/στή βάζουμε το νερό με την μαγιά και την ζάχαρη,ανακατεύουμε για λίγο....


Ρίχνουμε το αλάτι,τα μυρωδικά και σιγά σιγά το αλεύρι....


Το αφήνουμε να ανακατευτεί καλά και ρίχνουμε σιγά σιγά και το λάδι,ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθεί το λάδι με το ζυμάρι........


Σκεπάζουμε το ζυμάρι και το αφήνουμε μέχρι να φουσκώσει...


Το ψήνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της κάθε μηχανής.....


Το ψωμί αυτό όταν θα κρυώσει το κόβουμε σε φέτες και το χρησιμοποιούμε για τοστ ή σάντουιτς...



Ο άλλος τρόπος είναι ο χειροποίητος,με ακριβώς την ίδια σειρά βάζουμε τα υλικά μόνο που εδώ ζυμώνουμε με τα χέρια μας....


Ζυμώνουμε αμέσως σε ότι σχήμα θέλουμε το βάζουμε πάνω στο ταψί και σκεπάζουμε με μια πετσέτα..


Αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.....
 

 και το ψήνουμε σε φούρνο στους 200 C  για 30' ή μέχρι να ροδίσει από πάνω  ανάλογα το φούρνο.


Εναλλακτική λύση: Αυτό το ζυμάρι το βάζω για να φτιάξω πίτσα,εμπλουτίστε το με διάφορα μυρωδικά που σας αρέσουν όπως ρίγανη ή θυμάρι ή ότι άλλο θέλετε,ανοίξτε το σε φύλλο για πίτσα...ι 


και βάλτε ότι σας αρέσει.....ψήστε στους 200 C για 30'.



<<Οι νιες ζυμώνουνε ψωμί κι οι γριές το φούρνο πολεμούνε,
κι όλοι αρχινούν τραγούδι της δουλειάς το μόχτο ν'αλαφρώσουν...>>
                                             Νίκος Καζαντάκης!


Καλή επιτυχία φίλοι μου!!!








LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...