Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010

Μακαρονόπιτα!!


Η μακαρονόπιτα είναι πολύ γνωστή σε όλη την Ελλάδα,την φτιάχνουν σε πολλές παραλλαγές ανά μέρος.Η γιαγιά μου,μου είχε δείξει αυτήν την συνταγή που σας φτιάχνω με μια μικρή διαφορά,το φύλλο ήταν σπιτικό και για αλλαντικό χρησιμοποίησε Απάκι(καπνιστό κρέας,γνωστό στην Κρήτη).Εγώ σας βάζω το έτοιμο φύλλο για πιο γρήγορα και εύκολα,εσείς μπορείτε να φτιάξετε σπιτικό φύλλο ή να πάτε σε προηγούμενη μου ανάρτηση πατήστε εδώ όπου έχω οδηγίες για το πως θα φτιάξετε σπιτικό φύλλο για πίτες.

Υλικά:
1 πακέτο μακαρόνια Νο 5
10 χοντροκομμένες φέτες γαλοπούλα με θυμάρι και μέλι ή όποιο άλλο αλλαντικό σας αρέσει κομμένο σε κύβους
150 γρ. τριμμένο τυρί ή φέτα
2 αβγά
3 ασπράδια
1 κρόκο
1 ποτήρι γάλα
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 πακέτο φύλλα κρούστας ή φύλλα πίτας
αλάτι πιπέρι


Βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό,τα στραγγίζουμε καλά και ρίχνουμε μέσα όλα τα υλικά εκτός τον κρόκο και το 1/2 ποτήρι γάλα.Στρώνουμε σε ένα ταψί τα μισά φύλλα ή 2 μόνο όπως έκανα εγώ και βάζουμε την γέμιση,στρώνουμε τα άλλα μισά ή 2 φύλλα από πάνω.Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το 1/2 γάλα με τον κρόκο και περιχύνουμε πάνω από τα φύλλα(προσοχή δεν έχω κόψει ακόμα σε μερίδες την πίτα).Με ένα πινέλο απλώνουμε καλά το μείγμα πάνω στο φύλλο,ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και μετά την κόβουμε σε μερίδες.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170C             
για 40 με 50 λεπτά.

Εναλλακτική λύση: Αν θέλετε να την παρουσιάσετε σε μπουφέ,φτιάξτε την σε φόρμα για κέικ με τον ίδιο τρόπο.Στρώστε τα φύλλα μέσα στην φόρμα έτσι ώστε να περισσέψουν από έξω αρκετά για να μπορείτε να τα διπλώσετε μετά.Όταν ψηθεί γυρίστε την σε μια πιατέλα και στολίστε γύρω γύρω με φρέσκα φυλλαράκια μαϊντανό ή άνηθο.Θα εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας!!!



Καλή όρεξη φίλοι μου!!!

Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου 2010

Τηγανίτες από κολοκύθα!


Ήρθε το φθινόπωρο και αύριο,είναι η πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς.Καλή αρχή στους μαθητές μας και καλή δύναμη σε γονείς και εκπαιδευτικούς! Λόγω λοιπόν της ημέρας σκέφτηκα να σας φτιάξω κάτι που ταιριάζει στην περίσταση,τηγανίτες από κίτρινη κολοκύθα.


Για την Ιστορία.....

Η γλυκιά κολοκύθα μπορεί να μην είναι το ίδιο δημοφιλής με τα κολοκυθάκια, αλλά είναι εξίσου γευστική και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Ο καρπός της κολοκύθας μπορεί να φτάσει πολλές φορές ακόμα και τα 50 ή και παραπάνω κιλά, ενώ γίνεται γλυκό του κουταλιού και μαρμελάδα αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε πίτες, γλυκές ή αλμυρές, καθώς και σε σούπες και σάλτσες για βελούδινη υφή. Η κολοκύθα ωριμάζει το φθινόπωρο ενώ αντέχει και σε χαμηλές θερμοκρασίες, οπότε αυτή είναι η κατάλληλη εποχή για να την αναζητήσετε. Όπως τα κολοκυθάκια, και η κολοκύθα είναι πλούσια σε νερό και αποτελεί πολύ καλή πηγή χαλκού, μαγγανίου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου και βιταμίνης C, ενώ είναι πλούσια και σε β-καροτένιο.
 Πηγή:ΧΡΥΣΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ 



Υλικά:
600γρ. κολοκύθα τριμμένη
400γρ. πατάτες βρασμένες
5  κουταλιές λάδι
αλάτι πιπέρι δυόσμο
150γρ.τριμμένο τυρί ή φέτα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
περίπου 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις(χρειαζόμαστε τόσο μέχρι να σφίξει λίγο το μείγμα και να μην διαλύεται στο τηγάνισμα)
λάδι για τηγάνισμα


Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι το κρεμμύδι και σε μέτρια φωτιά τα μαραίνουμε καλά...


Σε ένα μπολ λιώνουμε τις πατάτες....


Προσθέτουμε το κρεμμύδι με την κολοκύθα και όλα τα υπόλοιπα υλικά,ανακατεύουμε καλά μέχρι να δέσει το μείγμα....


Βάζουμε κουταλιά-κουταλιά και τους τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία μέχρι να πάρουν ένα καστανό χρώμα και από τις δυο πλευρές....


Τους σερβίρουμε ζεστούς με μπόλικο φρεσκοστημένο λεμονάκι ...


Εναλλακτική λύση: Αφαιρέστε το αλεύρι και χρησιμοποιήστε το μείγμα για να φτιάξετε πιτάκια ή πίτα με σπιτικό φύλλο.Είναι πεντανόστιμο!!!!

Καλή επιτυχία!!

Η βροχή (Ντίνα Χατζηνικολάου)


Έστησε χορό η βροχή
κι οι γλυκές της τρίλιες
τρυφερό νανούρισμα
πίσω από τις γρίλιες.
Μια μυτούλα κόλλησε
στο θαμπό το τζάμι.
Έξω ο δρόμος έγινε
βρόμικο ποτάμι...

Δυο καρεκλοπόδαρα
κάνουν μακροβούτι,
μια σανίδα κυνηγά
το κονσερβοκούτι.

Κι η Λενιώ μας έγινε
μούσκεμα - τι τρέλα !-
από φόβο μη... βραχεί
η καινούρια ομπρέλα!




Καλό Φθινόπωρο σε όλους!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...