Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2010

Λαυράκια στο φούρνο!!

Πριν λίγες μέρες έκανα τα ψώνια μου στην αγορά και βρήκα στο ιχθυοπωλείο πολύ ωραία λαυράκια.Συνήθως μας αρέσει να τα τρώμε στα κάρβουνα αλλά λόγω χρόνου τα έφτιαξα στο φούρνο που και εκεί γίνονται το ίδιο νόστιμα.


 Υλικά που θα χρειαστείτε:
3 μεγάλα λαυράκια
4-5 πατάτες κομμένες σε ροδέλες
2-3 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε ροδέλες
2 κουταλάκια του τσαγιού μείγμα μπαχαρικών για ψάρι (το βρίσκετε σε όλα τα σούπερ-μάρκετ)
αλάτι,πιπέρι



Σε ένα μεγάλο πυρέξ στρώνουμε τις πατάτες και τα κρεμμύδια,αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε μέσα ένα κουταλάκι του τσαγιού από το μείγμα μπαχαρικών για ψάρι.



Αλατοπιπερώνουμε τα ψάρια μαζί με το υπόλοιπο μείγμα για ψάρια και τα βάζουμε πάνω από τις πατάτες.


Ψήνουμε σε φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου για περίπου 1 ώρα,ίσως και λιγότερο ανάλογα με τον φούρνο.


Εναλλακτική λύση: Μπορείτε για να εντυπωσιάσετε σε ένα τραπέζι να φτιάξετε ατομικές μερίδες μέσα σε λαδόχαρτο,να βάλετε από ένα ψάρι πατάτες και κρεμμύδια.Θα πρέπει βέβαια σε αυτήν την περίπτωση τα ψάρια να είναι πιο μικρά σε μέγεθος.Αν έχετε χρόνο θα ήταν καλύτερο να φιλετάρετε τα λαυράκια ώστε οι καλεσμένοι σας να τα φάνε έτοιμα.


Καλή σας όρεξη!!!!

Κυριακή, 20 Ιουνίου 2010

Μακαρονοσαλάτα!


Οι μέρες του καλοκαιριού και της πολύς ζέστης μου αρέσει να τρώω δροσερές και νόστιμες σαλάτες.Μια από τις αγαπημένες μου είναι αυτή η συνταγή η οποία μπορεί να φτιαχτεί με ότι υλικά έχει το ψυγείο σας και εξηγούμαι αμέσως,ότι κρέας σας έχει μείνει από την προηγούμενη μέρα το ψιλοκόβετε και το βάζετε μέσα στην σαλάτα.Την προηγούμενη μέρα είχα φτιάξει κοτόπουλο στο φούρνο,μου είχε μείνει και το φύλαξα για αυτήν την συνταγή.Μπορείτε να βάλετε και ότι λαχανικό σας αρέσει ή αλλαντικό επίσης.Μην σας ζαλίζω πολύ ας περάσουμε αμέσως στην συνταγή μας.....


Υλικά που θα χρειαστείτε:
2 κολοκύθια ψιλοκομμένα
2 καρότα  ψιλοκομμένα
4-5 μανιτάρια σε φέτες
2 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
λίγες φέτες γαλοπούλα ή ότι άλλο αλλαντικό θέλετε ψιλοκομμένο
200γρ. μακαρόνια της αρεσκείας σας βρασμένα σε αλατόνερο
150γρ.κοτόπουλο ψημένο και ψιλοκομμένο
 λίγα φύλλα από μαρούλι,σγουρή κόκκινη σαλάτα,σγουρή πράσινη σαλάτα,iceberg,ρόκα άγρια
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι,πιπέρι


Σε ένα τηγάνι βαθύ βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και μαραίνουμε το κρεμμυδάκι...


Ρίχνουμε το κολοκύθι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να ψηθεί λίγο.....



ρίχνουμε τα μανιτάρια...



την γαλοπούλα και το κοτόπουλο....



Αφήνουμε τα υλικά να ψηθούν για περίπου 15 λεπτά και τα κατεβάζουμε από την φωτιά,αφήνουμε να κρυώσουν.Όταν κρυώσουν ρίχνουμε το καρότο,τα φύλλα από τις σαλάτες,το αλάτι και το πιπέρι,ανακατεύουμε λίγο και ρίχνουμε τα μακαρόνια.Ενώνουμε όλα τα υλικά απαλά,σερβίρουμε με φέτα και μια παγωμένη μπυρίτσα ή παγωμένο λευκό κρασί.


Εναλλακτική λύσει: στο ίδιο μείγμα αντί για μακαρόνια βάλτε ρύζι και ανακατέψτε το με λίγο γιαούρτι,είναι απόλαυση.Επίσης μπορείτε αν δεν ακολουθείτε πρόγραμμα διατροφής να προσθέσετε λίγη μαγιονέζα και ελάχιστη κρέμα γάλακτος.



Καλή επιτυχία !!!!
Καλή όρεξη !!!!



Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2010

Μουσακάς light


ΜΟΥΣΑΚΑΣ  ο  Ελληνικός

Ο μουσακάς κατάγεται από τον περσικό «μαγκουμά», ένα έδεσμα με στρώσεις από μελιτζάνα, κρεμμύδι και ψιλοκομμένο αρνίσιο κρέας. Η λέξη «μουσακά» στα αραβικά σημαίνει «κρύο πιάτο», ενώ στο Λίβανο μουσακά ονομάζουν ένα φαγητό με στρώσεις από μελιτζάνες, σάλτσα ντομάτας και σταφίδες. Την μπεσαμέλ, δηλαδή την άσπρη κρέμα, στην «κορυφή» ήρθε να προσθέσει ένας γαλλοαναθρεμμένος μάγειρας του σουλτάνου.
Οι Τούρκοι τον φτιάχνουν  με μελιτζάνες και κιμά.  Το λένε όμως μουσακά ακόμα και όταν γίνεται με κολοκύθια.  Κόβουν τις μελιτζάνες ή τα κολοκύθια στο μέγεθος του κεφαλιού ενός πουλιού, και αφού τα τσιγαρίσουν τα σιγοψήνουν.  Στο Χαλέπι της Συρίας λένε το φαγητό αυτό μουσακά και το φτιάχνουν με κολοκύθια και πατάτες. 

 Πηγή: Μυρσίνη Λαμπράκη




  Υλικά που θα χρειαστείτε: 
3 μέτριες μελιτζάνες
4 μέτρια στρογγυλά κολοκύθια ή 4 μέτρια  από τα κανονικά
 4 μεγάλες πατάτες
800γρ. κιμά άπαχο μοσχαρίσιο  
μισή πιπεριά σε ότι χρώμα προτειμάτε
3 μεγάλα λευκά μανιτάρια 
1/2 κούπα γραβιέρα τριμμένη (με λίγα λιπαρά)
1 μέτριο κρεμμύδι
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
1 ασπράδι
αλάτι πιπέρι 
ελαιόλαδο

Για την μπεσαμέλ θα χρειαστούμε:
2 κουταλιές της σούπας φυτικό βούτυρο
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
5 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 λίτρο γάλα
μοσχοκάρυδο τριμμένο
λίγη φρυγανιά τριμμένη
2 αβγά
2 ασπράδια

Κόβουμε τις μελιτζάνες,τα κολοκύθια και τις πατάτες σε στρογγυλές φέτες και τις ψήνουμε στο φούρνο πάνω σε λαδόκολλα.Μην ξεχάσετε να τις ραντίσετε με λίγο ελαιόλαδο για να μην σας καούν και για να πάρουν ωραία γεύση.

Μέχρι να ψηθούν τα λαχανικά ετοιμάζετε τον κιμά ως εξής: σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά,προσθέτουμε το κρεμμύδι,την πιπεριά τα μανιτάρια και αλατοπιπερώνουμε.Αφήνουμε να ψηθούν για 15 λεπτά και κατεβάζουμε από την φωτιά.Όταν κρυώσει ο κιμάς βάζουμε 1 ασπράδι,1 κουταλιά τυρί τριμμένο,1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα και τα ανακατεύουμε.



Σε ένα ταψί μεγάλο ρίχνουμε λίγη φρυγανιά τριμμένη και ελάχιστο τυρί....



Ξεκινάμε με την πρώτη στρώση την πατάτα,μετά βάζουμε κολοκύθι και τέλος την μελιτζάνα.Ενδιάμεσα στις στρώσεις εμένα μου αρέσει και πασπαλίζω λίγο κιμά και λίγο τυρί.Θα παρατηρήσετε ότι δεν έχω βάλει σε όλο το ταψί μελιτζάνα,βλέπετε είμαι αλλεργική και δεν κάνει να φάω,οπότε εσείς θα καλύψετε όλο το ταψί κανονικά όπως και με τις άλλες στρώσεις.



Ήρθε η ώρα για μπεσαμέλ,προτιμώ να την φτιάχνω σπιτική,στο εμπόριο υπάρχει και έτοιμη βέβαια οπότε δική σας επιλογή.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο να λιώσουν λίγο...



Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά να γίνει όπως στην παρακάτω εικόνα...



Ρίχνουμε το γάλα και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει... 
 Αν για κάποιο λόγο δεν σας πήξει μπορείτε να βάλετε λίγο κορν-φλάουερ με λίγο γάλα θα τα διαλύσετε και θα τα ρίξετε μέσα στην μπεσαμέλ.


Μυστικό: Το μυστικό για μια επιτυχημένη μπεσαμέλ είναι το γάλα να έχει θερμοκρασία δωματίου.Εγώ χρησιμοποιώ το γάλα με παστερίωση που δεν χρειάζεται ψυγείο. Επίσης καλό είναι όταν θα ρίξετε το γάλα να το ρίξετε όλο γρήγορα και να ανακατεύετε με σχετικά γρήγορο ρυθμό για να προλάβει να διαλυθεί το αλεύρι όσο είναι ακόμα κρύο το γάλα.



Όταν θα κατεβάσετε την μπεσαμέλ από την φωτιά ρίξτε μέσα τα αβγά και τα ασπράδια και ανακατεύετε ζωηρά μέχρι να ενσωματωθούν με την κρέμα. Την ρίχνετε στο ταψί και πασπαλίζετε πάλι με φρυγανιά και τυρί.

Ψήνετε στο φούρνο με αντιστάσεις και αέρα στους 160 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα περίπου. 



Εναλλακτική λύση: Μπορείτε για να κάνετε ακόμα πιο light το φαγητό,αντί για μοσχαρίσιο κιμά να βάλετε κιμά από κοτόπουλο ή γαλοπούλα.


 
Καλή όρεξη σε όλους!!!!
 







LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...