Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010

Κοτόπουλο με μανιτάρια Πορτομπέλλο και μπύρα!


Τα μανιτάρια είναι από τα λαχανικά που μου αρέσουν τρελά.Σαν όψη το είδος πορτομπέλλο δεν λέει και πολλά γιατί όταν τα μαγειρεύουμε χάνουν τα υγρά τους και παίρνουν ένα σκούρο καφέ χρώμα.Η γεύση τους όμως είναι ιδιαίτερη και πολύ λεπτή,αν τα συνδυάσεις και με κοτόπουλο όπως έχω κάνει σ' αυτήν την συνταγή αναδεικνύονται καλύτερα. 

 
Υλικά που θα χρειαστείτε:
700γρ. κοτόπουλο μπούτι καθαρισμένο από κόκαλα και πέτσα και κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 κιλό μανιτάρια πόρτομπέλλο κομμένα σε φέτες
3 μικρά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
150γρ. μπύρα
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα απλή
μαϊντανό και άνηθο ψιλοκομμένο
μια κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι ρίγανη

Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε να μαραθούν λίγο τα κρεμμύδια.....


Βάζουμε τα κομμάτια κοτόπουλου και τα αφήνετε να ψηθούν μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα....


Αφού περάσουν 15 λεπτά ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα αφήνουμε να σωταριστούν για άλλα 5 λεπτά......


Όταν μαραθούν τα μανιτάρια ρίχνουμε την μπύρα,αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε την ρίγανη.......


Τελευταία θα ρίξουμε την μουστάρδα,αφήνουμε να ψηθούν όλα τα υλικά για άλλα 15 λεπτά και είναι έτοιμο.



Εναλλακτική λύση: Σερβίρεται με μακαρονάδα όπως έχω κάνει εγώ ή με ένα πολύ αρωματικό ριζότο ή ακόμα και με πατάτες τηγανιτές.Αν δεν σας αρέσει η μπύρα μπορείτε να την αντικαταστήσετε με ένα λευκό κρασί.Επίσης αν είστε από τους τυχερούς και δεν έχετε να μετρήσετε θερμίδες λίγη κρέμα γάλακτος θα κάνει πιο πλούσια την γεύση.




Καλή επιτυχία και καλή όρεξη σε όλους!!!!






Κυριακή, 23 Μαΐου 2010

Τάρτα με μήλα!!!

Σήμερα έφτιαξα τάρτα με μήλα να φάει σπιτικό γλυκό η οικογένεια.Μας αρέσουν πολύ τα μήλα και τα αγοράζω με το τσουβάλι.Έψαξα στο ίντερνετ και βρήκα εδώ αυτή την συνταγή,τάρτα με μήλα.Το μόνο που πρόσθεσα εγώ σ' αυτή την συνταγή είναι μια στρώση κρέμα άνθος αραβοσίτου.Φτιάξτε την είναι πεντανόστιμη!!

Υλικά που θα χρειαστείτε:
για την ζύμη
300γρ. αλεύρι
150γρ. βούτυρο παγωμένο
2 κουταλιές ζάχαρη
4 κουταλιές της σούπας κρύο νερό

Για την κρέμα
1 1/2 κούπα φρέσκο γάλα
3 κουταλιές κοφτές άνθος αραβοσίτου
3 κουταλιές σούπας ζάχαρη

για την γέμιση
4 μεγάλα μήλα
2 κουταλιές κοφτές μαύρη ζάχαρη
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα

1 αβγό χτυπημένο για τη επάλειψη


Στο κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο με την ζάχαρη και τα ανακατεύουμε,ρίχνουμε το βούτυρο σε κομμάτια,θα πρέπει να είναι πολύ παγωμένο και ανακατεύουμε καλά να γίνει τρίμμα.


Όταν γίνει τρίμμα ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά το νερό μέχρι να επιτύχουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια και πλάθεται εύκολα.Την τυλίγουμε με ζελατίνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.


Με τα υλικά της κρέμας φτιάχνουμε μισή δόση κρέμα άνθος αραβοσίτου όπως γράφει το κουτί.Καθαρίζουμε τα μήλα και τα ψιλοκόβουμε,ρίχνουμε την μαύρη ζάχαρη την κανέλα και ανακατεύουμε καλά.


Ανοίγουμε την ζύμη σε φύλλο και με προσοχή την στρώνουμε σε ταψί με διάμετρο 25 εκ.Κόβουμε την γύρω γύρω ζύμη που περισσεύει και την αφήνουμε στην άκρη,τρυπάμε την ζύμη πολλές φορές για να μην φουσκώσει και στρώνουμε την κρέμα.Από πάνω ρίχνουμε τα μήλα,με την ζύμη που περίσσεψε ανοίγουμε λεπτό φύλλο κόβουμε λουρίδες και τις τοποθετούμε σε όπως θέλουμε πάνω από τα μήλα.Αλείφουμε με το χτυπημένο αβγό.

Ψήνουμε σε φούρνο στους 170 Κελσίου για περίπου 30-45 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο σας ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει από πάνω.


Εναλλακτική λύση: Εννοείτε ότι μπορούμε να βάλουμε όποιο άλλο φρούτο μας αρέσει,αχλάδι,ροδάκινο,βερίκοκο,κεράσια,ακόμα και σκέτη μαρμελάδα της αρεσκείας μας.Μπορούμε επίσης να πασπαλίσουμε με καρύδι ή αμύγδαλο.Σερβίρετε με ζάχαρη άχνη ή για τους καλοφαγάδες με παγωτό βανίλια.


Καλή σας όρεξη!!!!

Πέμπτη, 13 Μαΐου 2010

Ντολμαδάκια!!!


Σειρά σήμερα έχουν τα φρέσκα αμπελόφυλλα,από το καλάθι της μαμάς, χαχαχαχα.Πεθύμησα τα ντολμαδάκια και κάθισα να τα φτιάξω μαζί με την μαμά μου.Πρώτα ζεμάτισα τα φυλλαράκια σε βραστό νερό για λίγα δευτερόλεπτα,μάζεψα τα υλικά που χρειάζομαι και ξεκίνησα....



Υλικά που θα χρειαστείτε:

500γρ. αμπελόφυλλα
3 κούπες ρύζι (εγώ έβαλα basmati) καλά πλυμένο
2 καρότα τριμμένα
2-3 κρεμμύδια τριμμένα
2-3 πατάτες μικρές τριμμένες
μπόλικο άνηθο και μαϊντανό ψιλοκομμένα
1-2 κουταλιές ζάχαρη
1 1/2 κούπα ελαιόλαδο 
το χυμό από 2 λεμόνια
αλάτι πιπέρι


Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός το λεμόνι,ανακατεύουμε καλά ίσως χρειαστεί να προσθέστε λίγο νεράκι και ξεκινάμε το τύλιγμα των φύλλων....


Τα ντολμαδάκια δεν τα έψησα σε κατσαρόλα αλλά σε πήλινο σκεύος μέσα στο φούρνο.Τα τοποθέτησα ακριβώς όπως θα τα είχα τοποθετήσει και στην κατσαρόλα,μου περίσσεψε λίγη από την γέμιση και έβαλα 3 πιπεριές,βάζουμε ένα πιατάκι από πάνω για να μην μας ανοίξουν και ρίχνουμε νερό τόσο μέχρι να σκεπαστούν.....


Σκεπάζουμε με ένα καπάκι ή αλουμινόχαρτο και το τοποθετούμε μέσα σε προθερμασμένο φούρνο με πάνω κάτω αντιστάσεις στους 200 βαθμούς Κελσίου.Μετά από 15 λεπτά βάζουμε μόνο την κάτω αντίσταση και χαμηλώνουμε λίγο τους βαθμούς περίπου στους 160 βαθμούς για να βράσουν. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί το ρύζι.Περίπου 20 λεπτά πριν το βγάλετε ρίξτε το χυμό από λεμόνι.



Εναλλακτική λύση: Η μητέρα μου μέσα στην γέμιση βάζει και ψιλοκομμένη αγκινάρα,συνηθίζετε πολύ στα μέρη μου να το τρώμε έτσι.Αν λοιπόν σας αρέσει η γεύση της αγκινάρας τολμήστε το είναι πολύ νόστιμο!! Επίσης μπορείτε να φτιάξεται ότι σάλτσα θέλετε και να την περιχύσσετε από πάνω για να δώσει έξτρα νοστιμιά,εμένα πάλι με σκέτο γιαουρτάκι μου αρέσει πολύ!!!

Καλή επιτυχία σε όλους!!!

Δευτέρα, 10 Μαΐου 2010

Χόρτα βραστά από το χωριό!!!


Καλημέρα σε όλους!!! Σήμερα ήρθε η μαμά μου από την Κρήτη,είχα να την δω πολύ καιρό και μου είχε λείψει πολύ.Μου έφερα ένα σωρό καλούδια από το χωριό,πορτοκάλια,λεμόνια,ντομάτες.τυρί και πολλά άλλα.Σήμερα θα σας κεράσω τρυφερά βλήτα βρασμένα με πατάτες και κολοκυθάκια,έχω αφήσει την μαμά μου (Έλλη) να σας το φτιάξει.Ένα φαγητό απλό στην κατασκευή του νόστιμο και πολύ υγιεινό.



Υλικά που θα χρειαστείτε:
2 κιλά βλήτα καθαρισμένα και πολύ καλά πλυμένα
3 -4 μέτρια κολοκυθάκια
4 μέτριες πατάτες
αλάτι


Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε νερό αρκετό να βράσει.Ρίχνουμε τις πατάτες,την ντομάτα και τα κολοκύθια να βράσουν για 20 λεπτά.


Ρίχνουμε τα χόρτα και τα βράζουμε όλα για άλλα 15 λεπτά.Τα σουρώνουμε και βάζουμε ελαιόλαδο λεμόνι και αλάτι κατά προτίμηση.

Καλή όρεξη σε όλους!!!!





Τετάρτη, 5 Μαΐου 2010

Γλυκό Κανταΐφι


Αγαπημένοι μου φίλοι,σας κερνάω ένα γλυκάκι για την ονομαστική μου γιορτή.Αυτό το γλυκό είναι η πρώτη μου απόπειρα στην ζαχαροπλαστική και την συνταγή μου την έδωσε μια Κυρία από την Ελευσίνα (δυστυχώς δεν θυμάμαι το όνομα της) που έτυχε να γνωρίσω πριν πολλά χρόνια,την ευχαριστώ πάρα πολύ.


Υλικά που θα χρειαστείτε:
300γρ. κανταΐφι
1 πακέτο άνθος αραβοσίτου με γεύση βανίλια
500γρ. κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές της σούπας άχνη
1/2 κούπα φιλέ καβουρντισμένα
κανέλα
1/4 κούπας Βιτάμ λιωμένο

Για το σιρόπι θα χρειαστείτε:
1 κούπα νερό
1 κούπα ζάχαρη
1 κουταλάκι γλυκόζη ή λεμόνι


Ξαίνουμε το κανταΐφι μας καλά και το βάζουμε σε βουτυρωμένο πυρέξ,το στρώνουμε και το ραντίζουμε από πάνω με το Βιτάμ να πάει παντού...


Ψήνουμε το κανταΐφι σε φούρνο με αντιστάσεις στους 180 βαθμούς  Κελσίου  μέχρι να ροδίσει.Αφήνουμε να κρυώσει και φτιάχνουμε το σιρόπι,σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με την ζάχαρη και βράζουμε το σιρόπι για περίπου 10' μέχρι να δέσει.Ρίχνουμε την γλυκόζη και περιχύνουμε το σιρόπι στο κανταΐφι.Πασπαλίζουμε με κανέλα και βάζουμε τα αμύγδαλα ( σ' αυτό το γλυκό επειδή στον καλό μου του αρέσουν ολόκληρα τα αμύγδαλα  τα άφησα έτσι,εσείς θα τα βάλετε σε φιλέ)...


φτιάχνουμε την κρέμα άνθος αραβοσίτου όπως περιγράφει η συσκευασία και την βάζουμε πάνω από το κανταΐφι με τα αμύγδαλα....


βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο και φτιάχνουμε την σαντιγί,χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με 2 κουταλιές της σούπας άχνη μέχρι να σφίξει και να γίνει σαντιγί.Την βάζουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά και μετά την στρώνουμε στο πυρέξ.Ξαναβάζουμε το γλυκό στο ψυγείο να σφίξει για 30 λεπτά.....


Είναι έτοιμο για σερβίρισμα,μπορείτε να βάλετε λιωμένη κουβερτούρα γάλακτος από πάνω ή να ζεστάνετε μαρμελάδα της αρεσκείας σας και να περιχύσετε από πάνω το γλυκό.

Εναλλακτική λύση: Μπορείτε αντί για αμύγδαλα να ψιλοκόψτε φρούτα κομπόστα,βερίκοκο,αχλάδι,ροδάκινο,ότι σας αρέσει και να βάλετε.



Καλή επιτυχία!!
Πολλά φιλιά σε όλους!!!










Δευτέρα, 3 Μαΐου 2010

Ατομικές Σπανακόπιτες


Σας αρέσει η σπανακόπιτα? Εγώ τρελαίνομαι!! Σας έχω μια συνταγή μούρλια,εύκολη με λίγα και απλά υλικά,το μόνο που θέλει είναι να διαθέσεις λίγο χρόνο.Φτιάξτε την,είναι πεντανόστημη ζουμερή μέσα και πολύ τραγανή απέξω!

Υλικά που θα χρειαστείτε:
500γρ. Σπανάκι καθαρισμένο και πολύ καλά πλημένο
1 Κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
αλάτι πιπέρι

Για την ζύμη:
250 λίτρα νερό
500 γρ. αλεύρι,κατά προτίμηση σκληρό,το κίτρινο για πίτες(όχι καλαμποκάλευρο)
1-2 κουταλιές της σούπας ρακί ή ξύδι
1 κουταλιά ελαιόλαδο
μια πρέζα αλάτι


Σε ένα τηγάνι ή μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο λάδι και μαραίνουμε το κρεμμύδι....


 Ρίχνουμε το σπανάκι να μαραθεί μέσα στο τηγάνι αλατοπιπερώνουμε.......


Ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 10 λεπτά και μετά δυναμώνουμε την φωτιά και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά από το σπανάκι.Βάζουμε την γέμιση σε ένα πιάτο να κρυώνει.....


Ετοιμάζουμε την ζύμη,σε ένα μπολ βάζουμε το νερό,την ρακί και αλάτι,ρίχνουμε το αλεύρι σε δόσεις.....


ζυμώνουμε καλά....

μέχρι να επιτύχουμε μια μαλακή μπάλα από ζύμη,αφήνουμε 20 λεπτά στην άκρη να ξεκουραστεί..


παίρνουμε μπαλίτσες από την ζύμη στο μέγεθος περίπου ενός βερίκοκου και την βάζουμε πάνω σε αλευρωμένο μπάγκο....


ανοίγουμε σε φύλλο λεπτό......


βάζουμε από τη μια μεριά γέμιση κατά μήκος,βρέχουμε τις άκρες και από την άλλη μεριά πιάνουμε τη ζύμη και σκεπάζουμε την γέμιση....


ενώνουμε τις άκρες καλά σε σχήμα κορδόνι,όπως φαίνεται στην φωτογραφία...

Μυστικό: Σ'αυτό το στάδιο μπορούμε να βάλουμε τις σπανακόπιτες στην κατάψυξη ή στο ψυγείο για 1 μέρα.

Τηγανίζουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν από την κάθε μεριά ή αν θέλουμε να γλυτώσουμε θερμίδες,ψήνουμε στο φούρνο αφού τις αλείψουμε με λίγο λαδάκι ή αυγό.


Εναλλακτική λύση: Αν σας περισσέψει ζύμη μπορούμε να την γεμίσουμε με τυρί του τόστ και ζαμπόν ή γαλοπούλα και να φτιάξουμε φλογέρες...


Τα ψήνουμε όπως και με τις σπανακόπιτες.


Καλη επιτυχία και καλή όρεξη!!



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...