καλομαγειρεματα 2

καλομαγειρεματα 2

Τρίτη, 9 Νοεμβρίου 2010

Αλμυρή τούρτα Aloha!!!

Η συνταγή αυτή είναι από το βιβλίο μαγειρικής της Βέφας και Αλεξίας Αλεξιάδου ''Εξωτική κουζίνα''.Την φτιάχνω πολλά χρόνια σε γιορτές και οι φίλοι μου την τιμούν ιδιαιτέρως.Παίρνει λίγο χρόνο παραπάνω αλλά αξίζει γιατί είναι πεντανόστιμη και πολύ ευπαρουσίαστη σε τραπέζι.Η φωτογραφίες δεν μου βγήκαν καλές γιατί με κυνήγαγαν κόρη και σύζυγος να μου πάρουν κομμάτι από την τούρτα.

Υλικά:

για την ζύμη
3 κούπες αλεύρι
1 αβγό
1/2 κούπα χλιαρό γάλα
1 κουτ.σουπ. μαγιά ξερή
1 κουτ.σουπ ζάχαρη
2 κουτ.σουπ μαργαρίνη λιωμένη
2  κουτ.σουπ ελαιόλαδο
λίγο αλάτι

για την γέμιση με κιμά
500γρ.κιμά
4 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
1 κούπα ντοματάκια ψιλοκομμένα
2 κουτ.σουπ. κέτσαπ
1/4 κανέλα τριμμένη
1/4 γαρίφαλο τριμμένο
2 κουτ.σουπ. βασιλικό ψιλοκομμένο
1 ασπράδι
αλάτι,πιπέρι

για την γέμιση με σπανάκι
1 κιλό σπανάκι χοντροκομμένο
400γρ.cottage cheese
1/4 κούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ασπράδι
αλάτι,πιπέρι


Ξεκινάμε με την ζύμη,βάζουμε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη και τα ζυμώνουμε καλά να γίνει μια μπάλα που δεν κολλάει στα χέρια μας,δεν πρέπει να είναι πολύ σφιχτή.Αν χρειαστεί μπορείτε να προσθέσετε λίγο νερό.Την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει σε όγκο.Την χωρίζουμε σε τρία ίσα μέρη.
Ετοιμάζουμε τα 2 μείγματα της γέμισης,σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και αχνίζουμε το κρεμμυδάκι με το σκόρδο.Προσθέτουμε τον κιμά και τον αφήνουμε να αλλάξει χρώμα,βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και το ψήνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 30' να απορροφηθούν όλα τα υγρά  του.Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.Αφού κρυώσει βάζουμε το ασπράδι μέσα και το ανακατεύουμε να πάει παντού.


Ετοιμάζουμε και την δεύτερη γέμιση ως εξής,Ζεματίζουμε το σπανάκι και το στραγγίζουμε πολύ καλά,αφήνουμε να κρυώσει αρκετά και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.


Ανοίγουμε σε φύλλο το πρώτο κομμάτι ζύμης και το απλώνουμε στο πάτο ενός ταψιού με αντικολλητική επιφάνεια και κούμπωμα στο πλάι.


Από πάνω ρίχνουμε τον κιμά και αφήνουμε να φουσκώσει για 30' η ζύμη σκεπασμένη.


Ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι ζύμης και το βάζουμε απαλά πάνω από τον κιμά,προσθέτουμε το σπανάκι προσέχοντας πάντα οι κινήσεις μας να είναι μαλακές για να μην ξεφουσκώσει η πρώτη στρώση ζύμης.Αφήνουμε να φουσκώσει και η δεύτερη ζύμη άλλα 30'.


Τέλος ανοίγουμε και το τελευταίο κομμάτι ζύμης και το βάζουμε,μαλακά πάντα,πάνω από το σπανάκι.Αφήνουμε άλλα 30' να φουσκώσει και αλείφουμε την επιφάνεια με ένα κρόκο διαλυμένο σε λίγο νερό.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα.


Σερβίρουμε.......

Παρατήρηση : Λόγω αλλεργίας δεν έχω βάλει στην συνταγή μου την ντομάτα.Όταν θα την βάλετε ο κιμάς θα κοκκινίσει οπότε θα έχετε τα δυο χρώματα των Χριστουγέννων,κόκκινο και πράσινο,ότι πρέπει για το τραπέζι των γιορτών.Ελπίζω να σας αρέσει η συνταγή,είμαι σίγουρη ότι θα εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας.

Καλή επιτυχία φίλοι μου,περιμένω εντυπώσεις σας.
Πολλά φιλιά!!!!

9 σχόλια:

  1. ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ!!!!ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ! ΘΑ ΤΟΛΜΗΣΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΩ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αχ...ενα κομμάτι το ετρωγα ευχαρίστως!!! τέλεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πολύ ωραία, τώρα πως κόλλησε στο εξωτική κουζίνα με τα υλικά αυτά θα το αναρωτιέμαι τρώγοντας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Questa è proprio una golosità assoluta,bravissima!!!! ;-)
    Un bacione a presto..:-***

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πεντανοστιμη φαινεται!Θα δοκιμαστει σιγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Aργησα λίγο έχει μείνει κανένα κομάτι???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φαίνεται πολύ νόστιμη αλλά πρέπει να έχει πολύ δουλειά για να γίνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μα είμαι σίγουρη πως είχα αφήσει σχόλιο:(
    Τέλος πάντων. Ειρήνη την αντέγραψα τη συνταγή σου να την κάνω τα Χριστούγεννα αν μπορέσω. θα σου πω εντυπώσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φαίνεται υπέροχη! Ιδανική για μπουφέ η συνταγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ πολύ!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...