Ψωμάκι από τα χεράκια του συζύγου!!!!

Σήμερα θα σας δείξω μια συνταγή ψωμιού που φτιάχνει ο καλός μου στον αρτοπαρασκευαστή.Το ψωμί όταν βγαίνει από τον φούρνο ζεστό και αχνιστό γεμάτο αρώματα είναι μια εμπειρία μοναδική για όσους το έχουν ζήσει.Στο πατρικό μου η μαμά μου έχει φούρνο μεγάλο,καταλαβαίνετε ότι έχω μεγαλώσει με τις μυρωδιές από το φρέσκο ψωμί του φούρνου και τώρα όταν πηγαίνουμε για διακοπές στο χωριό αν όχι την πρώτη μέρα,την δεύτερη απολαμβάνουμε το χωριάτικο ψωμί ζυμωμένο από τα χεράκια της.Ο σύζυγος έχει λατρέψει την παραδοσιακή Κρητική κουζίνα.Το έχει καθιερώσει και στο σπίτι μας πλέον,κάθε δεύτερη μέρα ζυμώνει φρέσκο ψωμάκι με την βοήθεια του αρτο/στή και το άρωμα του ψωμιού γεμίζει το χώρο.

Θα σας δείξω δύο τρόπους να φτιάχνεται το ψωμάκι,ο πρώτος θα είναι με τον αρτο/στή και ο δεύτερος χειροποίητος(για αυτούς που δεν έχουν το μηχάνημα).
Ξεκινάμε?

Τα υλικά:
550γρ. αλεύρι(εδώ θα βάλετε ότι σας αρέσει,εγώ βάζω 250γρ.κίτρινο σταρένιο και 300γρ. λευκό σκληρό ή για όλες τις χρήσεις).Μπορείτε να βάλετε και κριθαρένιο 100γρ. σ' αυτήν την περίπτωση θα τα αφαιρέσετε από το κίτρινο αλεύρι για να γίνουν πάλι στο σύνολο 550.γρ.
350γρ. χλιαρό νερό
1 1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
μείγμα από κανέλα,μπαχάρι, γαρίφαλο τριμμένο
1/4 κούπας ελαιόλαδο


Μέσα στον αρτο/στή βάζουμε το νερό με την μαγιά και την ζάχαρη,ανακατεύουμε για λίγο....


Ρίχνουμε το αλάτι,τα μυρωδικά και σιγά σιγά το αλεύρι....


Το αφήνουμε να ανακατευτεί καλά και ρίχνουμε σιγά σιγά και το λάδι,ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθεί το λάδι με το ζυμάρι........


Σκεπάζουμε το ζυμάρι και το αφήνουμε μέχρι να φουσκώσει...


Το ψήνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της κάθε μηχανής.....


Το ψωμί αυτό όταν θα κρυώσει το κόβουμε σε φέτες και το χρησιμοποιούμε για τοστ ή σάντουιτς...



Ο άλλος τρόπος είναι ο χειροποίητος,με ακριβώς την ίδια σειρά βάζουμε τα υλικά μόνο που εδώ ζυμώνουμε με τα χέρια μας....


Ζυμώνουμε αμέσως σε ότι σχήμα θέλουμε το βάζουμε πάνω στο ταψί και σκεπάζουμε με μια πετσέτα..


Αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.....
 

 και το ψήνουμε σε φούρνο στους 200 C  για 30' ή μέχρι να ροδίσει από πάνω  ανάλογα το φούρνο.


Εναλλακτική λύση: Αυτό το ζυμάρι το βάζω για να φτιάξω πίτσα,εμπλουτίστε το με διάφορα μυρωδικά που σας αρέσουν όπως ρίγανη ή θυμάρι ή ότι άλλο θέλετε,ανοίξτε το σε φύλλο για πίτσα...ι 


και βάλτε ότι σας αρέσει.....ψήστε στους 200 C για 30'.



<<Οι νιες ζυμώνουνε ψωμί κι οι γριές το φούρνο πολεμούνε,
κι όλοι αρχινούν τραγούδι της δουλειάς το μόχτο ν'αλαφρώσουν...>>
                                             Νίκος Καζαντάκης!


Καλή επιτυχία φίλοι μου!!!








Σχόλια

  1. Ma che brava!!!!!
    Questo pane ti è venuto una meraviglia Cara,complimenti!!!:-)
    A presto e tanti baci..:-**

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. M' έπιασαν οι μυρωδιές βρε Ειρήνη μου,λαχταριστό λαχταριστό το ψωμάκι σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προτιμώ τα δεύτερα αλλά θέλει ζόρι στο ζύμωμα.
    Κρατώ τη συνταγή για την αδελφή μου την προκομμένη!
    Να μην αδικήσουμε και τον σύζυγο!
    Σε φιλώ κοριτσάκι μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μα τι προκομμένο αντρούλη έχεις εσύ!!!
    Υπέροχο το ψωμάκι σας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. θα το δοκιμάσω,γιατί το έτοιμο είναι χαλια!!!!!φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ♥ Olá, amiga!
    Passei para uma visitinha...♥♥
    Hummmmmm!... isso é tudo de bom!!!♥
    Seu blog é lindo e agradável!!!
    Beijinhos.
    ♥ Boa semana!
    ♥♥ Itabira
    Brasil♥♥
    ✿ܓܓ✿ܓ✿ܓ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μέχρι εδώ μοσχομύρισε το ψωμάκι σας!!!
    Αυτό σημαίνει οικογένεια! Βάζει ο ένας το ένα υλικό, βάζει ο άλλος το άλλο, ζυμώνουν μαζί με αγάπη και βγαίνει κάτι πολύ όμορφο και πολύτιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστώ πολύ!!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις