Μουσακάς light


ΜΟΥΣΑΚΑΣ  ο  Ελληνικός

Ο μουσακάς κατάγεται από τον περσικό «μαγκουμά», ένα έδεσμα με στρώσεις από μελιτζάνα, κρεμμύδι και ψιλοκομμένο αρνίσιο κρέας. Η λέξη «μουσακά» στα αραβικά σημαίνει «κρύο πιάτο», ενώ στο Λίβανο μουσακά ονομάζουν ένα φαγητό με στρώσεις από μελιτζάνες, σάλτσα ντομάτας και σταφίδες. Την μπεσαμέλ, δηλαδή την άσπρη κρέμα, στην «κορυφή» ήρθε να προσθέσει ένας γαλλοαναθρεμμένος μάγειρας του σουλτάνου.
Οι Τούρκοι τον φτιάχνουν  με μελιτζάνες και κιμά.  Το λένε όμως μουσακά ακόμα και όταν γίνεται με κολοκύθια.  Κόβουν τις μελιτζάνες ή τα κολοκύθια στο μέγεθος του κεφαλιού ενός πουλιού, και αφού τα τσιγαρίσουν τα σιγοψήνουν.  Στο Χαλέπι της Συρίας λένε το φαγητό αυτό μουσακά και το φτιάχνουν με κολοκύθια και πατάτες. 

 Πηγή: Μυρσίνη Λαμπράκη




  Υλικά που θα χρειαστείτε: 
3 μέτριες μελιτζάνες
4 μέτρια στρογγυλά κολοκύθια ή 4 μέτρια  από τα κανονικά
 4 μεγάλες πατάτες
800γρ. κιμά άπαχο μοσχαρίσιο  
μισή πιπεριά σε ότι χρώμα προτειμάτε
3 μεγάλα λευκά μανιτάρια 
1/2 κούπα γραβιέρα τριμμένη (με λίγα λιπαρά)
1 μέτριο κρεμμύδι
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
1 ασπράδι
αλάτι πιπέρι 
ελαιόλαδο

Για την μπεσαμέλ θα χρειαστούμε:
2 κουταλιές της σούπας φυτικό βούτυρο
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
5 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 λίτρο γάλα
μοσχοκάρυδο τριμμένο
λίγη φρυγανιά τριμμένη
2 αβγά
2 ασπράδια

Κόβουμε τις μελιτζάνες,τα κολοκύθια και τις πατάτες σε στρογγυλές φέτες και τις ψήνουμε στο φούρνο πάνω σε λαδόκολλα.Μην ξεχάσετε να τις ραντίσετε με λίγο ελαιόλαδο για να μην σας καούν και για να πάρουν ωραία γεύση.

Μέχρι να ψηθούν τα λαχανικά ετοιμάζετε τον κιμά ως εξής: σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά,προσθέτουμε το κρεμμύδι,την πιπεριά τα μανιτάρια και αλατοπιπερώνουμε.Αφήνουμε να ψηθούν για 15 λεπτά και κατεβάζουμε από την φωτιά.Όταν κρυώσει ο κιμάς βάζουμε 1 ασπράδι,1 κουταλιά τυρί τριμμένο,1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα και τα ανακατεύουμε.



Σε ένα ταψί μεγάλο ρίχνουμε λίγη φρυγανιά τριμμένη και ελάχιστο τυρί....



Ξεκινάμε με την πρώτη στρώση την πατάτα,μετά βάζουμε κολοκύθι και τέλος την μελιτζάνα.Ενδιάμεσα στις στρώσεις εμένα μου αρέσει και πασπαλίζω λίγο κιμά και λίγο τυρί.Θα παρατηρήσετε ότι δεν έχω βάλει σε όλο το ταψί μελιτζάνα,βλέπετε είμαι αλλεργική και δεν κάνει να φάω,οπότε εσείς θα καλύψετε όλο το ταψί κανονικά όπως και με τις άλλες στρώσεις.



Ήρθε η ώρα για μπεσαμέλ,προτιμώ να την φτιάχνω σπιτική,στο εμπόριο υπάρχει και έτοιμη βέβαια οπότε δική σας επιλογή.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο να λιώσουν λίγο...



Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά να γίνει όπως στην παρακάτω εικόνα...



Ρίχνουμε το γάλα και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει... 
 Αν για κάποιο λόγο δεν σας πήξει μπορείτε να βάλετε λίγο κορν-φλάουερ με λίγο γάλα θα τα διαλύσετε και θα τα ρίξετε μέσα στην μπεσαμέλ.


Μυστικό: Το μυστικό για μια επιτυχημένη μπεσαμέλ είναι το γάλα να έχει θερμοκρασία δωματίου.Εγώ χρησιμοποιώ το γάλα με παστερίωση που δεν χρειάζεται ψυγείο. Επίσης καλό είναι όταν θα ρίξετε το γάλα να το ρίξετε όλο γρήγορα και να ανακατεύετε με σχετικά γρήγορο ρυθμό για να προλάβει να διαλυθεί το αλεύρι όσο είναι ακόμα κρύο το γάλα.



Όταν θα κατεβάσετε την μπεσαμέλ από την φωτιά ρίξτε μέσα τα αβγά και τα ασπράδια και ανακατεύετε ζωηρά μέχρι να ενσωματωθούν με την κρέμα. Την ρίχνετε στο ταψί και πασπαλίζετε πάλι με φρυγανιά και τυρί.

Ψήνετε στο φούρνο με αντιστάσεις και αέρα στους 160 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα περίπου. 



Εναλλακτική λύση: Μπορείτε για να κάνετε ακόμα πιο light το φαγητό,αντί για μοσχαρίσιο κιμά να βάλετε κιμά από κοτόπουλο ή γαλοπούλα.


 
Καλή όρεξη σε όλους!!!!
 







Σχόλια

  1. Αγαπημένο φαγητό!!Απλά η μαμά μου που το φτιάχνει δεν βάζει πατάτα, έτσι το έχουμε συνηθίσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. light, ξε-light, νόστιμος γίνεται και έτσι.
    Αυτόν τον τρόπο ακολουθώ κι εγώ και στη μπεσαμέλ μόνο λάδι.
    Για ένα κομματάκι δεν θα έλεγα όχι!
    Γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι ωραίο κομμάτι...:)
    Μπράβο Ειρήνη μου..

    ΠΟλύ ωραιος ο μουσακάς και τώρα με τα λαχανικά εποχής γίνεται υπεροχος. Και με πατάτα και με κολοκύθι, εκτός από μελιτζάνα, είναι εξίσου πεντανόστιμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μμμμμμμ μουσακάς μου μύρισε και ήρθα, να πάρω ένα κομματάκι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ειρήνη τι μου κάνεις πρωι πρωι?????
    Λαχταριστός φαίνεται!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ νόστιμο! Και εγώ ψήνω τα λαχανικά στο φούρνο τώρα τελευταία! Αχ, να είχα λίγο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ρηνούλα, είμαι fan των light συνταγών αλλά και του μουσακά!! Ευχαριστώ πολύ γιατί μου δωσες τρόπο να τα συνδυάσω και τα δύο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστώ πολύ!!!