Δευτέρα, 3 Μαΐου 2010

Ατομικές Σπανακόπιτες


Σας αρέσει η σπανακόπιτα? Εγώ τρελαίνομαι!! Σας έχω μια συνταγή μούρλια,εύκολη με λίγα και απλά υλικά,το μόνο που θέλει είναι να διαθέσεις λίγο χρόνο.Φτιάξτε την,είναι πεντανόστημη ζουμερή μέσα και πολύ τραγανή απέξω!

Υλικά που θα χρειαστείτε:
500γρ. Σπανάκι καθαρισμένο και πολύ καλά πλημένο
1 Κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
αλάτι πιπέρι

Για την ζύμη:
250 λίτρα νερό
500 γρ. αλεύρι,κατά προτίμηση σκληρό,το κίτρινο για πίτες(όχι καλαμποκάλευρο)
1-2 κουταλιές της σούπας ρακί ή ξύδι
1 κουταλιά ελαιόλαδο
μια πρέζα αλάτι


Σε ένα τηγάνι ή μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο λάδι και μαραίνουμε το κρεμμύδι....


 Ρίχνουμε το σπανάκι να μαραθεί μέσα στο τηγάνι αλατοπιπερώνουμε.......


Ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 10 λεπτά και μετά δυναμώνουμε την φωτιά και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά από το σπανάκι.Βάζουμε την γέμιση σε ένα πιάτο να κρυώνει.....


Ετοιμάζουμε την ζύμη,σε ένα μπολ βάζουμε το νερό,την ρακί και αλάτι,ρίχνουμε το αλεύρι σε δόσεις.....


ζυμώνουμε καλά....

μέχρι να επιτύχουμε μια μαλακή μπάλα από ζύμη,αφήνουμε 20 λεπτά στην άκρη να ξεκουραστεί..


παίρνουμε μπαλίτσες από την ζύμη στο μέγεθος περίπου ενός βερίκοκου και την βάζουμε πάνω σε αλευρωμένο μπάγκο....


ανοίγουμε σε φύλλο λεπτό......


βάζουμε από τη μια μεριά γέμιση κατά μήκος,βρέχουμε τις άκρες και από την άλλη μεριά πιάνουμε τη ζύμη και σκεπάζουμε την γέμιση....


ενώνουμε τις άκρες καλά σε σχήμα κορδόνι,όπως φαίνεται στην φωτογραφία...

Μυστικό: Σ'αυτό το στάδιο μπορούμε να βάλουμε τις σπανακόπιτες στην κατάψυξη ή στο ψυγείο για 1 μέρα.

Τηγανίζουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν από την κάθε μεριά ή αν θέλουμε να γλυτώσουμε θερμίδες,ψήνουμε στο φούρνο αφού τις αλείψουμε με λίγο λαδάκι ή αυγό.


Εναλλακτική λύση: Αν σας περισσέψει ζύμη μπορούμε να την γεμίσουμε με τυρί του τόστ και ζαμπόν ή γαλοπούλα και να φτιάξουμε φλογέρες...


Τα ψήνουμε όπως και με τις σπανακόπιτες.


Καλη επιτυχία και καλή όρεξη!!



9 σχόλια:

  1. Μιαμ, μιαμ...! Μου ανοίγεις την όρεξη κάθε φορά!
    Παρόλο που δε μου αρέσει ιδιαίτερα το σπανάκι, αυτή η τηγανιτή εκδοχή φαίνεται δελεαστική...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι τηγανιτές πιτούλες είναι θαυμάσιες, όπως κι αν τις έχεις γεμίσει. Βέβαια το σπανάκι με λίγη φέτα, είναι το κάτι άλλο!!!
    Ευχαριστούμε για τη συνταγή σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραία εκδοχή η τηγανιτή.
    Καλά που μου την θύμισες. Έτσι έκανε τις πίτες η γιαγιά μου.
    Να'σαι καλά. Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Irini φαίνονται νοστιμότατες οι σπανακόπιτες.
    Το φύλλο πρέπει να είναι πολύ ωραίο.
    Σημειώνω τη συνταγή :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μμμμμμμμμμ κάτι ωραίο μου μύρισε και είχα δίκιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπράβο Ειρήνη, γεια στα χέρια σου, φαίνονται μούρλια!!!
    Καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. τέλειες, αχ να είχα μια να την τσάκιζα, περιμένω να ψηθεί και μια σπανακόπιτα και μου έχει σπάσει τη μυτη, βλέπω και τα δικά σου τα έτοιμα πιτάκια και πεθαίνω!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. πραγματικά μόλις το έκανα και είναι πεντανόστιμο κορίτσια!!! Και αντί για σπανάκι αν βάλετε κιμά...είναι άλλο πράγμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ πολύ!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...